Синтетично дърво може да осигури бъдещите мебели

Клетки от циния – популярно градинско цвете – се използват за лабораторно-отгледаната дървесина
(снимка: CC0 Public Domain)

След лабораторно отгледаното месо дойде ред и на лабораторно отгледано дърво: американски учени вече работят по план за „отглеждане“ на дървесина в лаборатория без слънчева светлина или почва.

Ашли Бекуит, водещ автор на проучването, се надява, че отглежданата в лаборатория дървесина може един ден да допълни традиционните дърводобивни методи. Нейният екип култивира дървесината, като използва гел, „отпечатан“ на 3D принтер, за да формова растителни клетки в желаната форма.

Технологията може да се използва за създаване на дървени части или дъски, от които след това да се направят мебели.

Светът е изправен пред „постоянно нарастващо търсене на растителни продукти, независимо дали това са храни, инфраструктурни материали, потребителски стоки и дори култури, необходими за биогорива“, казва Бекуит. Същевременно човечеството разполага с „ограничена площ обработваема земя“.

Изследователката, която работи в Масачузетския технологичен институт (MIT), и нейният екип се надяват в крайна сметка да увеличат размерите на произвежданите конструкции. Но „отглеждането“ на дърво за масичка за кафе, обясни тя, би било „бавен процес, отнемащ няколко месеца… и все пак, очевидно това е много по-бързо от дървото, което може да расте в продължение на 20 години“.

Обяснявайки разликите между дървесината от дърветата и отглежданата в лаборатории дървесина, тя казва: „В момента разликите между тези видове конструкции и традиционната дървена конструкция са, че дървото е силно подредено… клетките в тъканта на дървото отиват в специфична посока, защото те са съдове, предназначени да улеснят движението на течността по дървото. А в нашата ситуация в момента няма подобно подравняване, така че [материалът] е по-скоро като ПДЧ или композит без насоченост към структурата“.

Въпреки че изследванията са в ранните етапи, екипът се надява да постигне сериозен напредък в рамките на 10 години.

Коментари по темата: „Синтетично дърво може да осигури бъдещите мебели”

добавете коментар...

  1. :o)

    Когато направите едно нещо да е по-хубаво и по-евтино от предходното като здравина, бързина на добиване и цена – тогава прехода сам ще си стане.
    А не такива малоумщини като синтетични пържоли и т.н.

  2. Симо

    Тъпня в стил Бил Гейтс, садете дървета, по просто и полезно е за климата

Коментар