Кризата не спря ръста на наемане в софтуерния сектор

Софтуерният сектор остава лидер по брой работни места в ИТ сектора
(снимка: CC0 Public Domain)

Работните места в софтуерния бизнес в България продължават да се увеличават, независимо от пандемията и кризата през 2020 година. Но темповете вече са други, сочи нов доклад на анализаторската компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Големите софтуерни компании в България продължават да увеличават заетите драматично. 285% е ръстът на работните места за последните десет години в новите лидери на пазара на труда, според данните от проучването.

През 2020 г. малкият и среден софтуерен бизнес в България определено изпита напрежение по отношение на кадрите. Но предприятията от тази категория остават лидер като общ дял в служителите в сектора.

И петте най-големи работодатели в софтуерния бизнес в страната се движат в диапазона на 1000 служители на трудов договор. Но преди 10 години нито един от тях не е имал над 400 работни места, коментира CBN.

В конкуренцията за кадри една българска компания успява да се нареди сред Топ 5 най-бързо растящи работодатели в софтуерния бизнес в страната. Що се отнася до чуждестранните инвеститори в софтуерния сектор у нас, в кризата те продължиха да наемат хора и да увеличават платените данъци в хазната.

Собственици от 40 държави са в софтуерния бизнес в страната. Четири от Топ 5 са от голямата световна Г7, а петата определено е изгряваща европейска звезда за българските софтуерни кадри и е изненада за водещите държави.

Характерни за петте най-големи американски софтуерни компании-работодатели в България са високите стандарти, супер високите доходи и увеличаващите се платени данъци, сочи анализът.

А от петте най-големи софтуерни работодатели с българска собственост четири са като „истории на успеха за умни хора в България на 21 век”, казват от CBN. Наличието на държавна фирма сред тях се обяснява с промяната на политиката за инвестиции в държавата по ЗОП през 2020 г., която настъпи за първи път след 20 години.

Експортно-ориентираните софтуерни компании определено се чувстват в свои води в България. Доминират отдавна със „смущаващо висок дял в работната сила”, според CBN. А кризата не ги е подминала съвсем, макар и по странен начин.

Софтуерния бизнес, ориентиран към вътрешния пазар, определено е притиснат, като следствие от платежоспособното вътрешно търсене, липсата на поръчки към тях и парадигмата в дигитализацията на държавата. Но и този сегмент продължава да расте.

Трудна е топката и за интеграторите на бизнес софтуер. Където има изградени истински колективи – мениджърите и собствениците държат на хората си, те им се отблагодаряват ежедневно, коментират анализаторите.

На правителствено ниво, мярката 60/40 донесе и Covid-19 субсидии в софтуерния бизнес през 2020 г. Това имаше ограничено влияние като брой работни места, но все пак е помощ, отбелязва CBN.

Първото тримесечие на 2021 г. задмина една нова петцифрена кота в броя на работните места в софтуерния сектор. Динамиката е толкова голяма, че вероятно ще постави сектора като номер едно по ръст на служителите, прогнозират анализаторите.

Коментар