Сървърният пазар с нов лидер, едва устоява на срив

Като цяло, пазарът на сървъри през второто тримесечие демонстрира сдържани резултати
(снимка: CC0 Public Domain)

В края на второто тримесечие на 2021 г. глобалният пазар на сървъри потъна леко. Анализаторите на IDC отбелязаха спад на приходите от конфигурации в сегмента от среден и висок клас на фона на нарастващите продажби на сървъри от бюджетен клас.

Общите приходи на световния пазар на сървъри през второто тримесечие на 2021 г. са намалели с 2,5% в сравнение със същия период на миналата година и възлизат на 23,6 млрд. долара, сочи новият доклад на IDC. Въпреки това пазарът показва оскъден растеж по брой продадени устройства – с 0,1% на годишна база, надхвърляйки 3,2 милиона единици.

Пазарът се характеризира с многопосочни тенденции в ключови ценови сегменти. Приходите от продажби на сървъри от бюджетен клас се увеличават с 5,6% на годишна база до почти 20,0 милиарда долара, докато продажбите на сървъри от среден клас намаляват с 30,0% до 2,4 милиарда долара, а сървърите от висок клас се сриват с 32,7 % до 1,3 милиарда долара.

Като цяло, пазарът на сървъри през второто тримесечие демонстрира сдържани резултати, поради изместването на потребителския интерес към конфигурации с едно процесорно гнездо, коментира IDC. Докато директните доставки на ODM сървъри се свиват от година на година, доставките на решения за хипермащабни центрове за данни показват значителен скок от първото тримесечие.

В периода април-юни приходите от продажби на сървъри с архитектура x86 са намалели с 2,2% до 21,4 милиарда долара, докато продажбите на машини с архитектура, различна от x86, падат с 4,5% на годишна база до около 2,3 милиарда долара.

По брой продадени устройства Dell Technologies е безспорен лидер на световния пазар на сървъри през второто тримесечие с 16,4% пазарен дял, като измества HPE/H3C (съвместно предприятие на Hewlett Packard Enterprise и китайския Tsinghua Holdings), който контролира 13,8% от пазара, докато преди година дяловете на двете компании бяха съответно 13,4% и 14,2%.

Независимо от това, в парично изражение тримесечието за Dell Technologies и HPE/H3C приключва с паритет в приходите – съответно 3,68 млрд. долара и 3,70 млрд. долара и незначително предимство на HPE/H3C с една десета от пазарния дял – 15,6% срещу 15,7%.

Inspur/Inspur Power Systems и Lenovo стабилно държат третото и четвъртото място в класацията както в брой продадени единици – съответно 324,71 хил. и 201,55 хил., така и по отношение на приходите – съответно 2,21 млрд. долара и 1,65 млрд. долара.

Super Micro заема петото място в световната класация по обем на доставки със 158,58 хил. сървъра през второто тримесечие, а като приходи пети е IBM с 1,17 млрд. долара.

Групата на директните ODM доставчици на сървърни решения показва значително намаление както в приходите – до 6,3 млрд. долара (26,7% от пазара, спад от 8,8% на годишна база), така и в бройките сървъри – до 1039,6 млн. (32,2% от пазара, спад от 5,2% на годишна база).

Второто тримесечие на 2021 г. беше най-успешното за пазара на сървъри в Азиатско-тихоокеанския регион (с изключение на Китай и Япония), отбеляза IDC. Продажбите там нараснаха в парично изражение с 8,6%, в сравнение със същия период на миналата година.

Приходите от сървъри в Китай са се увеличили с 3,4%, докато пазарът в Япония бележи спад от 21,2% на годишна база. Латинска Америка показа ръст на продажбите от 4,6%, а Северна Америка расте с 5,7%.

Регионът EMEA, който включва Европа, Близкия изток и Африка, показа умерен ръст от 2,3% на сървърния пазар през второто тримесечие спрямо същия период на 2020 г.

Коментар