Дигитален деним може да замени истинските дънки

Така изглежда сравнението на традиционния деним (вдясно) с цифров дънков плат
(снимка: Ming Wang)

Изследователи от Щатския университет в Северна Каролина отпечатаха мастило върху памучен плат, създавайки „дигитален деним”, наподобяващ шест различни стила дънки. Дрехите, изработени чрез компютър и принтер, са „средно добри” като качество, но спестяват много труд и ресурси.

„Денимът е основна част от нашия гардероб. Почти всеки има няколко чифта дънки в гардероба си”, обяснява Лиза Чапман, доцент по технологии и управление на текстил и облекло в университета, цитирана от TechXplore. „Това също е една от онези дрехи, които се продават по целия свят”.

Но процесът за производство на деним изисква много вода, а за направата на шарките – имитации на протъркване например – се използват абразиви, които съсипват здравето на работниците в текстилните фабрики.

Екипът от учени избрал мастиленоструен печат, за да отпечата върху текстил шарките, типични за дънковите материи. Този подход потенциал главно защото използва по-малко вода и по-малко енергия, казва Чапман.

Наред с това новата технология позволява персонализация – могат да се „печатат” дънки” според вкуса на отделния купувач. „В един момент от историята на облеклото и в обзавеждането на дома имахме много от едни и същи продукти. Ще отпечатаме много метри плат – но с един и същи дизайн. Сега нещата се промениха, потребителите изискват много разнообразие”.

Учените са предоставили мостри от своя дигитален деним на жури от две дузини експерти по денима. От гледна точка на външния вид оценката на специалистите е много оптимистична. Визуално дигиталните дънки изглеждат почти идентично с оригиналните.

От гледна точка на качество и плътност на материала все още има какво да се желае, отчита журито. Така е, защото при естествения деним боята прониква изцяло в тъканта, докато при „дигиталния” шарката е само отвън.

Все пак изследователският екип вярва, че технологията ще си пробие път към пазара на облекла, защото печатането на дънки пести вода, химикали и човешки труд, а същевременно дава възможности за персонализация, каквито досега не са виждани в света на денима.

Коментар