Реактивни раници и летящи коли: бъдещето на транспорта е в небето

Реактивната раница Gravity се тества от военни и служители на спешна помощ в няколко страни
(снимка: Gravity)

Парамедици с реактивни раници, гранична полиция в летящи коли и градски работници, пътуващи до работа с дронове – всичко това звучи като научна фантастика, но всъщност е част от бързо растящия пазар за усъвършенствана въздушна мобилност (УВМ), който се очаква да възлезе на около 17 милиарда долара до 2025 г. Бъдещето на транспорта е в небето.

Градовете са все по-гъсто населени, улиците – все по-задръстени от автомобили. Същевременно развитието на технологиите прави все по-реалистично използването на малки летящи превозни средства, смятани за невъзможни само преди десетилетия.

Пионерите

„Не можем да продължим да използваме автомобилния транспорт; 3D мобилността е наистина важна”, казва Анна Коминик, директор за Азиатско-тихоокеанския регион на Wisk, в интервю за Ройтерс.

Wisk, подразделение на Boeing, от четири години експериментира с автономен електрически самолет, който излита и каца вертикално като хеликоптер. Въздушното такси може да превозва двама пътници на до 100 километра при скорост до 150 км/ч. За него вече е подадено заявление за одобрение от щатската Федерална авиационна администрация – за използване на обществени места.

Над две трети от световното население ще живее в градска среда към 2030 г., сочат прогнозите. В Wisk смятат, че при това положение наземната инфраструктура няма да смогва да се справя с транспортните нужди на хората. Затова тя и други подобни фирми гледат към небето като среда за придвижване в бъдеще.

Автономният електрически самолет на Wisk може да играе ролята на въздушно такси
(снимка: Wisk)

Холандската PAL-V пък е създала двуместен „жироплан” Liberty, който има максимална скорост от 180 км/ч и пробег до 400 км. Той даже получи одобрение за използване по европейските пътища тази година. Доставките за клиентите ще започнат през 2023 г., след като потребителите преминат необходимото обучение, казва Робърт Дингеманс, главен изпълнителен директор на PAL-V International. Вече има поръчки, включително авансови вноски, от клиенти от 15 държави.

Екосистема от потребители и сценарии за използване

Пазарът на усъвършенствана въздушна мобилност може да струва почти 17 милиарда долара към 2025 г. и 110 милиарда долара до 2035 г., според Allied Market Research. Същият доклад предполага, че към 2025 г. около три четвърти от този вид превозни средства ще са пилотирани, но след това автономните въздушни превозни средства ще стават все повече.

Дингеманс очаква Liberty да се използва за редица приложения, включително наблюдение на тръбопроводи и далекопроводи, охрана и опазване на обществения ред, здравна помощ за отдалечени райони.

През това време текат и изпитанията на реактивната раница Gravity за индивидуално въздушно придвижване. Тя се тества от военни в няколко страни и от служители на спешна помощ в Обединеното кралство. Джет-костюмът може да носи човек в продължение на около четири минути. Компанията работи върху решения за удължаване на времето на полет. Мераклии за използването на реактивната раница има в 35 държави.

Холандската летяща кола Liberty има максимална скорост от 180 км/ч и пробег до 400
(снимка: PAL-V)

Коминик смята, че е важно да се създаде „екосистема” от потребители и сценарии на използване, което ще е от решаващо значение за развитието на индустрията и технологиите. „Това изисква много различен начин на мислене от правителствената политика, регулаторите и общността”, казва тя. Бизнесът трябва да създаде тази екосистема „от нула”, защото такава просто не съществува в момента.

Пандемията като тласък

Експертите са единодушни, че пандемията едновременно е помогнала и навредила на индустрията. Някои от изпитанията са отложени или забавени. В същото време обаче кризата даде тласък на индустрията и засили нуждата от човешко общуване, от срещи лице в лице. „В този смисъл това е предимство за нашето решение”, казва Дингеманс.

Времената на ограничения заради пандемията помогнаха на компаниите за УВМ да разкрият нови площадки за излитане и кацане, за да изпитват новите летящи превозни средства.

Сега индустрията все повече се готви за публични демонстрации, за да вдъхнови новото поколение и да плени вниманието на хората с чудните възможности на следващото поколение превозни средства.

Коментари по темата: „Реактивни раници и летящи коли: бъдещето на транспорта е в небето”

добавете коментар...

  1. :o)

    те сега падат хеликоптерите на свръх богатите…а как ще гарантират безопасността на
    обикновените роби – хомо сапиенс? Не е ясно.
    А дроновете с пернишки номер като се засилят с 500км в час дали ще са опасност за трафика?

Коментар