Cortana щяла да се казва Alyx или Bingo

Някога изглеждаше, че гласовият асистент Cortana го чака светло бъдеще
(снимка: Microsoft)

Гласовият асистент Cortana на Microsoft очевидно се е запътил към историята. Функцията все още е достъпна в настолните версии на Windows, но вече не е включена в инсталацията по подразбиране на Windows 11, а мобилното приложение беше спряно през март.

Но някога изглеждаше, че Cortana я чака светло бъдеще, според бившия продуктов мениджър на Microsoft Сандип Паручури, който разказа за разработката в интервю за бюлетина на Big Bets, на което се позовава Arstechnica.

Функцията Cortana официално е наречена с това наименование, след като кодовото име изтича по време на процеса разработката. Друго ранно предложение е да се казва Alyx.

Пак по онова време тогавашният главен изпълнителен директор Стив Балмър иска гласовият асистент да бъде наречен Bingo – като „подарък на изпроводяк”, преди да предаде управлението на Сатя Надела. Балмър имаше лош вкус за продуктите, казва по този повод Паручури.

Разработчиците на Cortana първоначално са вдъхновени от Siri, но искат техният гласов асистент да бъде по-активен, като прави предложения въз основа на контекст и потребителски данни вместо просто да отговаря на повикване, спомня си Паручури.

Той смята, че причината за съсипването на Cortana е „загубата на фокус” и „размиването”. „Всичко, което беше правилно в първата версия, се обърка във втората версия”, казва той.

В крайна сметка Microsoft използва марката „Cortana” за толкова широка гама от различни технологии, че „името престана да означава нещо”, обобщава мениджърът.

Коментар