Невроморфни процесори се заемат с рутинни изчисления

Невроморфният процесор Intel Loihi ще решава задачи извън обичайния обхват на AI
(снимка: Intel)

Невроморфните процесори, които имитират работата на мозъка, са в състояние успешно да решават проблеми от области, които надхвърлят обичайните приложения на изкуствения интелект, смятат американски експерти.

Поредица от прости математически експерименти показва, че невроморфните процесори са много ефективни за обработка на големи данни, което обикновено се прави от суперкомпютри. Това откритие обещава появата на нови AI решения.

Използвайки платформа, базирана на невроморфни процесори Intel Loihi, учени от Националната лаборатория в Сандия, са направили математически експеримент за симулиране на процесите на дифузия на газ през бариера, съобщи ScienceDaily. Изчисленията се базират на добре познатия метод на случайно блуждаене в математиката.

Най-простият пример за случайно блуждаене би било Брауновото движение на частиците. В математиката това е поредица от произволни стъпки, направени по определен алгоритъм. Използвайки този метод, например, можете да изчислите разпространението на инфекциозни заболявания сред населението или колебанията в цените на акциите на фондовата борса.

Традиционно такива изчисления се извършват на суперкомпютри с помощта на графични ускорители. Но, както се оказва, невроморфните процесори могат да се справят с подобни задачи по-бързо и с по-малко енергия.

Особеност на изчисленията с невроморфни процесори е, че при използване на метода на случайно блуждаене, отговорът на системата се появява незабавно към цялата верига от стъпки като общ отговор, а не като верига от данни под формата на постъпкови изчисления като в конвенционалните системи.

Ето как работи невронът в човешкия мозък. За да възникне потенциал за действие – електрически нервен импулс, рецепторите на неврона трябва да уловят критична маса от невротрансмитери. Отделни порции невротрансмитери няма да създадат „светкавица”, важен е само крайният им обем.

„По принцип ние показахме, че невроморфният хардуер може да осигури изчислителни предимства за много приложения, не само за изкуствения интелект, с който е ясно свързан”, казва Джеймс Брадли Аймон, един от авторите на изследването.

Потенциалните приложения на невроморфния процесор варират от радиационен транспорт и молекулярно моделиране до финансови изчисления, биологично моделиране и физика на елементарните частици, допълва ученият.

Коментар