Падането на Tesla от S&P ESG касае цялата индустрия

Индексите за ESG трябва да се разглеждат като средство за идентифициране и количествено определяне на риска за акционерите (снимка: CC0 Public Domain)

Фактът, че Tesla отпадна от индекса за устойчивост ESG на S&P, вбеси шефа на фирмата Илон Мъск, но този проблем касае целия технологичен сектор, коментираха анализатори в края на седмицата. Случилото се е важно за инвеститорите и за бизнеса по цял свят, защото доказва, че устойчивостта и инвестициите в нея „означават различни неща за различните хора“.

Мъск коментира в Twitter разочарованието си, че компанията му е отхвърлена от индекса, „въпреки че Tesla прави повече за околната среда от която и да е друга компания!“ Той добави, че ESG „се е превърнал в оръжие“ за „фалшиви войни за социална справедливост“.

Устойчивите инвестиции – като се вземат предвид факторите на ESG при избора на портфолио – експлодираха през последните години, достигайки 35,3 трилиона долара към началото на 2020 г., според Global Sustainable Investment Alliance. Множество инвестиционни мениджъри казват, че спорът на Мъск със S&P илюстрира „как все още цари объркване относно това как инвеститорите и ръководителите гледат на индустрията“.

Някои, като Мъск, смятат, че рейтингите трябва да възнаграждават компаниите, които правят най-много за планетата и за обществото. Други, включително фирми като S&P, казват, че индексите са предназначени да покажат пред какъв риск са изправени акциите на дадена компания заради ESG факторите.

Това би трябвало да обяснява защо някои компании, които имат огромен принос за изменението на климата, като Exxon, се озовават в индекс като ESG много по-нагоре от компании като Tesla. Изглежда това говори за наличието на действия за намаляване на риска за акциите.

„В крайна сметка ESG е начин за идентифициране и опит за количествено определяне на риска. Така че това е основно въпрос на смекчаване на риска“, казва Чи Чан, портфолио мениджър във Federated Hermes.

Марк Тинкер, главен инвестиционен директор в Toscafund Hong Kong, смята, че Мъск „правилно посочва“, че съображенията за обществено и корпоративно управление се използват „за политическо изритване“ и че приносът на една компания към околната среда може също да „означава каквото си искате“. „Всичко това е много субективно“, казва Тинкър пред Ройтерс.

Не е много ясно дали изключването на Tesla от индекса S&P ESG има някакво влияние върху акциите на компанията тази седмица, разсъждават още пазарните наблюдатели. Акциите и без друго поевтиняваха почти всеки ден от началото на април насам, загубвайки близо 40% от стойността си – заради опасенията, че локдауните в Китай, свързани с коронавируса, ще доведат до смущения в производството на автомобили Tesla, а потенциалното икономическо забавяне и бушуваща инфлация ще намалят и търсенето на неговите превозни средства. Към това се добавя и несигурността дали Мъск ще завърши придобиването на Twitter за 44 милиарда долара.

В отговор на разразилия се спор S&P отказа да предостави разбивка на своя ESG рейтинг на Tesla, който е съставен на базата на десетки различни аспекти и практики на компанията. Все пак в общественото пространство се появиха данни за „съставните части“ на рейтинга на компанията от 3 май, която показва как „лошото“ представяне по социалните въпроси е отнело част от блясъка на ултра-екологичната компания.

Tesla има 9,1 от 10 възможни точки по показателя екология, при среден резултат за индустрията 6,5. Това съставлява 30% от общия ESG резултат на фирмата. По социалните въпроси обаче компанията набира едва 1,4 точки при средно 3,5, докато по отношение на управлението получава 5,1 срещу средно 3,2.

Андрю Поряда, старши вицепрезидент на инвестиционния посредник Sage Advisory Services, каза, че като инвеститор на Tesla разбира защо ESG резултатите на компанията са по-ниски, отколкото биха могли, ако се основават единствено на приноса на компанията в борбата срещу изменението на климата. „Не можете да живеете във вакуум само от екологични или само социални проблеми. Всички те са преплетени“, коментира Поряда.

Коментари по темата: „Падането на Tesla от S&P ESG касае цялата индустрия”

добавете коментар...

  1. тесла и кирка

    Мъск обра парите на баллъците дето го боготворяха и му се кланяха
    Респект брат
    Голям си
    Измамник
    Докато има баллъци и ти ще растеж нагоре

Коментар