AI талантите – много търсени и доста дефицитни

93,5 милиарда долара са инвестирани в разработка на изкуствен разум през 2021 година (снимка: CC0 Public Domain)

Инвестициите в разработване на системи с изкуствен интелект нарастват постоянно, според доклада Stanford AI Index 2022. Вложенията на частни инвестиционни фондове са „експлодирали“ до $93,5 милиарда през 2021 г. Това е над два пъти повече в сравнение с 2020 г.

Според анализаторите, сегментът постоянно се променя и тези нарастващи инвестиции отиват при все по-малък брой компании. В същото време различните измерители на пазара също „експлодират“. Например, научно-изследователската дейност кипи: броят на патентите, регистрирани през 2021 г., е 30 пъти по-голям в сравнение с 2015 г., което означава 76,9% растеж на годишна база.

Тези патенти, от своя страна, спомагат за разпалване на същинска лудост в рисковото финансиране на стартиращи фирми, както бе споменато по-горе. Въпреки че подобни инвестиции са широко разпространени, най-високата концентрация на финансиране е налице в САЩ. С обем от 52,9 милиарда долара през 2021 г., САЩ финансират AI с тройно по-висок процент спрямо следващата страна (Китай, 17,2 милиарда долара) и над 10 пъти повече от държавата, класирана на трето място по този показател (Обединеното кралство, 4,6 милиарда долара).

Като се има предвид колко пари се наливат в изкуствения интелект, не е изненадващо, че компаниите трескаво търсят таланти за AI. Според доклада, делът на обявите за работа, в които се споменава необходимост от умения за изкуствен интелект, е нараснал по целия свят, като най-много се търсят умения за машинно обучение (0,6% от всички обяви за работа), следвани от изкуствен интелект (0,33%), невронни мрежи (0,16%) и обработка на естествен език (0,13%).

Същевременно все повече хора изучават науки, които ги подготвят да започнат работа във въпросните области на изкуствения разум. Получава се ефект на завихряне – все повече таланти търсят все повече работни места във все по-многобройните фирми за AI, които привличат все повече финансиране.

При това положение не е чудно, че тази година LinkedIn отличи понятията „учен по данните“ и „експерт изкуствен интелект“ като топ-позиции, които предприятията търсят на пазара на работна ръка. Подходящи за такива работни места са редица ИТ професионалисти, но също и хора от други сфери на дейност, например бизнес анализатори и въобще всички, които поради естеството на своята работа прекарват много време в работа с данни, управление на бази данни, съхранение. Те, макар да са добри експерти в своята област, може да имат чувството, че са достигнали задънена улица в кариерата си. За тях AI е нова възможност, която открива многобройни нови хоризонти.

Необходимите умения за бъдещия специалист по данни са познания за визуализация на данни, статистическо моделиране, инструменти и библиотеки с отворен код за машинно обучение и изкуствен интелект. За практикуващите изкуствен интелект наборът от умения включва машинно обучение, C++, Python и облачни услуги като Amazon Web Services.

Специалистите по заетост предупреждават, че работата в сферата на AI носи известна несигурност. Повечето ИТ специалисти харесват идеята да работят за постигане на предварително определени цели и да имат определени крайни срокове за резултати. В света на AI обаче такава ясна предопределеност рядко се намира.

Машинното обучение, което е част от изкуствения интелект, може да насочи даден AI проект и неговите резултати в посока, коренно различна от това, което инициаторите на проекта са имали предвид първоначално. Някои проекти за изкуствен интелект се провалят след много месеци усилия. Някои от специалистите по данни, особено ако идват от академичните среди, са свикнали с тази несигурност, но ИТ специалистите, които обичайно работят при ясни срокове и предвидими резултати, не са.

„Ако не можете да приемете несигурността, тогава сферата на AI вероятно не е подходяща за вас“, препоръчват експертите по заетост и човешки ресурси.

Коментари по темата: „AI талантите – много търсени и доста дефицитни”

добавете коментар...

  1. :o)

    ето тука ще е сферата на развитие на многото безработни ганьовци
    хем искат заплата като на шефове, хем да си клатят краката цял ден
    пускайте сивита 😀

  2. Фофу

    килчо ти кога реши че ми дреме какво караш ??

  3. килчо

    аз като му обяснявах на фофата, че карам курс по ИИ
    той ми казваше че съм бил изостанал
    напротив напред съм

Коментар