Започва производство на печатни платки, разтворими във вода

Печатната платка на основата на материала Soluboard лесно се разгражда във вода
(снимка: Jiva Materials)

Немската компания за чипове Infineon Technologies възнамерява да започне производство на рециклируеми печатни платки от материала Soluboard, разработен от британския стартъп Jiva Materials. Водоразтворимата платка е по-малко вредна за околната среда от традиционните платки и намалява емисиите на въглероден диоксид.

Soluboard е биоразградим материал от растителен произход, базиран на естествени влакна, използвани като субстрат. Този материал има по-малък въглероден отпечатък, в сравнение с конвенционалните фибростъкло и епоксидна смола. Влакната са обвити в нетоксичен полимер, който се разтваря при потапяне в гореща вода. Електронните компоненти, запоени към платката, след това лесно се отделят и рециклират, отбелязва The Register.

Първоначално Infineon планираше да използва Soluboard за демонстрационни цели, но сега компанията възнамерява да започне масово производство на дънни платки с този материал. Малък брой компоненти от следващо поколение вече са доставени на някои клиенти на Infineon, а серийното производство ще започне през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Soluboard се разработва от британския стартъп Jiva Materials – през 2019/2020 г. компанията събра £850 000 (около $1 милион), за да започне производството на материала. Влакното от растителен произход и нетоксичен полимер, който заменя фибростъклото и епоксидната смола, е доста надежден материал.

Платка от такъв материал няма да се разруши при случайно наводняване – за разслояване Soluboard трябва да се потопи във вода при температура 90° C за 30 минути. След това се извършва отделна обработка на метали и компоненти, естествени влакна и полимери, разтворени във вода. Компонентите и влакната се рециклират лесно и полимерът се отделя от водата в конвенционални пречиствателни станции за отпадъчни води.

Използването на Soluboard осигурява 60% намаление на въглеродните емисии в сравнение с производството на традиционни печатни платки. Основен недостатък на материала засега остава неговата годност само за платки с един слой от едната или от двете страни, докато съвременните сложни печатни платки позволяват пътечки на няколко слоя с изолация между тях.

Друг недостатък на новия материал е неговата цена: Soluboard струва с 50-75% повече от конвенционалните субстрати, поне на сегашния етап.

Коментари по темата: „Започва производство на печатни платки, разтворими във вода”

добавете коментар...

  1. Гост

    Прочел си заглавието, но не и статията.

  2. Техник- Монтажи

    И ко стаа кът залейш лаптопа с вода …ще остане само дисплеят ли

Коментар