20 компании поискаха от ЕС да защити електролизаторната индустрия

Пазарът на най-евтините електролизатори за добив на водород – алкалните – е доминиран от китайски производители (графика: CC0 Public Domain)

Двадесет компании подписаха писмо до Европейската комисия, призовавайки за промяна в европейската политика и за защита за производството на електролизатори. Фирмите се боят от инвазията на китайските производители.

NEL, Topsoe и Sunfire са част от фирмите, написали писмо до Европейската комисия, с което я молят да насърчи промяна в европейските политики по търговията, конкуренцията и индустрията – и да защити европейското производство на електролизатори.

Седемнадесетте други производители – включително John Cockerill, Siemens Energy и Thyssenkrupp Nucera – подписаха писмото, в което се твърди, че подкрепата на Китай за неговите водородни компании е създала „изкривени пазарни условия“.

Опасенията на инустрията

Подписалите писмото настояват, че това се отразява негативно върху европейското производство на технологии за електролиза и на оригинално оборудване.

„Проектите за зелен водород в Китай обикновено се изпълняват от държавни предприятия, което позволява на китайските компании да преминат през продължителни периоди на оперативни загуби и поддържа разширяването на капацитета чрез държавни заеми с нулева лихва“, се казва в писмото на компаниите.

Не за първи път европейската индустрия шумно изразява опасенията си, че китайските конкуренти в света на електролизаторите са твърде силни. „ЕС трябва да ограничи достъпа до пазара за китайски водородни електролизатори“, се казва в проучване на холандското правителство, оповестено през май.

В същото време изследването посочва, че „произведените в Европа машини не се очаква да бъдат конкурентоспособни с китайското оборудване през следващите години“. Това може да подклади опасенията, че тенденцията „може да има последици за енергийната сигурност“.

Три конкуриращи се технологии

Електролизаторите, които превръщат вода във водород, се считат за крайъгълен камък на бъдещия нулевовъглероден свят. Като такава, технологията е в основата на усилията на ЕС за постигане на нулевовъглеродна икономика.

Въпреки това към 2023 г. „производството на електролизери за използване в производството на водород все още е зараждаща се индустрия“, отбелязва Международната агенция по енергетика, която прогнозира, че производителите от САЩ, Китай и Европа ще доминират на световния пазар до 2030 г. Остава драмата кой ще поеме лидерството.

Като цяло три технологии се конкурират за доминиране на пазара на електролизатори. По-евтините алкални електролизатори работят най-добре без прекъсване, докато електролизаторите с протонно-обменна мембрана (PEM) са по-скъпи, но могат да работят по-гъвкаво. Електролизаторите с твърди оксидни клетки – третият вариант – разчитат на високотемпературна отпадна топлина от индустрията, за да функционират ефективно.

[related-posts]

Китай е съсредоточил производството си върху по-евтиния алкален вариант. Европа предпочита втория, по-скъпия, но гъвкав вид PEM.

В ЕС производителите на PEM електролизатори получиха силен пазарен тласък напред, когато Брюксел прие стандарти за водород, произведен от възобновяема електроенергия. За да отговарят на изискванията за етикета „възобновяема енергия“, електролизаторите трябва да се захранват от слънчеви или вятърни инсталации.

Спазването на това правило първоначално ще се измерва всеки месец, след това на всеки час от 2030 г. нататък. Това означава, че електролизаторите трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да „уловят“ точно онези времеви прозорци, когато ВЕИ производството е интензивно. Подобно правило благоприятства PEM варианта.

Коментар