Facebook верифицира страниците на звездите

Истинският профил на президента на САЩ Барак Обама вече е верифициран от Facebook

Истинската страница на президента на САЩ Барак Обама вече е верифицирана от Facebook

Страниците на известни личности във Facebook бяха маркирани от социалната мрежа със специален знак за истинност. До техния аватар се показва вече плътен син кръг с бяла отметка, който гарантира, че страницата не е фалшива.

Подобен „знак за качество” имат Барак и Мишел Обама, Селена Гомес и самият основател на Facebook Марк Зукърбърг. Страниците с новия формат се наричат VerifiedPages.

Загрижеността на Facebook е разбираема. Фалшивите страници на знаменитости понякога са опасни. Те крият рискове от вируси, кражба на лични данни, пренасочване към зловредни сайтове и други заплахи. Конкуренти, например, могат да организират антирекламна кампания на даден бранд.

Атестацията е трудоемък процес и засега ще се прилага само за страниците на известни хора, тъй като фалшифицирането им може да причини големи щети в репутацията, както и финансови загуби.

Проверката на Facebook вече е установила огромен брой фалшиви страници, някои от които доста популярни. Истинската страница на Джъстин Бийбър, например, има 33 хиляди харесвания, докато фалшивата със същата снимка е събрала цели 85 хиляди почитатели.

Коментар