Правителствата не съумяват да намалят ИТ разходите

Глобалните ИТ разходи в правителствения сектор ще достигнат 449,5 млрд. долара тази година, прогнозира анализаторската компания Gartner. Най-големи ще са харчовете за мобилни технологии, модернизация на ИТ инфраструктурата и миграцията към облака.

Изследването, озаглавено „IT Spending Priorities in Government Worldwide 2013”, показва, че, както и досега, информационните технологии костват скъпо на правителствата. Въпреки повсеместните обещания за снижаване на разходите за ИТ, прогнозираният бюджет от близо 450 милиарда долара е само с 0,1% от този за миналата година.

В три направление ще бъдат харчени на първо място парите от ИТ бюджетите: внедряване на мобилни устройства и софтуер; замяна на остарелите програми с нови версии; и покупка на облачни услуги. Освен това правителствените организации са заинтересовани от професионални услуги за техническа поддръжка и технологии за работа с „големи данни”.

Мобилните технологии постепенно стават главен приоритет за правителствения сектор, твърди Gartner. Тенденцията се наблюдава предимно във ведомства, чиито служители работят разпределено, в полеви условия – полиция, контролиращи организации, митници и социални служби. Ръководствата на тези ведомства се стремят да заменят съществуващата стационарна инфраструктура с мобилна.

В централизираните ведомства мобилните технологии също започват да играят важна роля, породена от идеологията BYOD (Bring Your Own Device) за ползване на личните устройства в работата. Над половината (52%) от анкетираните от Gartner организации споделят, че служителите им ползват личните си смартфони в работата. Точно половината анкетирани ръководители разрешават на подчинените си да носят своите лаптопи в службата, а 38% – таблетите.

Друго направление, в което растат разходите, са публичните и частни облачни услуги. От 30 до 50% от анкетираните организации вече ползват активно облака или планират да сключат договори за облачни услуги в близките 12 месеца. Фокусът е върху услугите от типа „софтуер като услуга” (SaaS), но расте интересът и към други облачни услуги, вкл. „платформа като услуга” (PaaS) и „инфраструктура като услуга” (IaaS).

Изследването отчита сериозен интерес към големите данни, които според Gartner скоро ще станат източник на специфична модернизация в правителствените ИТ инфраструктури. Организациите увеличават разходите за анализ на големи данни в системите за разпределение на бюджета, което свидетелства за стремеж към предотвратяване на вътрешноведомствените измами и корупция, както и отстраняване на грешките при събиране на данъци, отбелязва Gartner.

Коментар