ИТ спецовете не почиват и през отпуската

Известно е, че ИТ специалистите работят дори и когато са в отпуск. Мнозина считат това състояние по постоянна заетост като част от договора и дори изпитват истинско щастие, че са незаменими.

Според скорошно проучване на TEK systems, около 67% от ИТ мениджърите винаги са на линия по време на отпуск. Изглежда обаче този процент е силно занижен, тъй като други изследвания, базирани на телефонни разговори и имейли, посочват 95%.

Очевидно, ИТ хората работят през отпуската, в по-малка или по-голяма степен, освен ако не извършват рисковани пътешествия с Джеймс Камерън в дълбочините на Марианската падина, където липсва мобилна връзка. Дори на Еверест вече има сателитни телефонни комуникации, така че изкачването на най-високия връх на планетата не може да бъде оправдание за ИТ директора.

Много от ИТ шефовете, или т.нар. CIO, преглеждат своята е-поща и приемат телефонни обаждания докато са в отпуск. В противен случай, при връщане в офиса след почивката ще бъдат затрупани с работа. Така че, работата по време на отпуск носи ползи за ИТ директора. Почивката за него означава, че няма да пътува ежедневно до офиса и възможност да прекара спестеното време със семейството си.

Що се отнася до редовите ИТ служители, 54% от анкетираните мениджъри в проучване на Ricoh Americas очакват техните подчинени да продължат да изпълняват своите ангажименти и по време на отпуск. Много от ИТ спецовете остават по подразбиране на линия, освен ако не им е предложен изрично друг вариант.

Ако ИТ служителите са достъпни непрекъсното – 24 часа 7 дни в седмицата, това означава, че те винаги се намират в постоянна „бойна готовност” и могат веднага да се захванат енергично с дадена задача, споделят CIO-та.

Има, разбира се, и отклонения от тези норми, но те са рядкост. В някои компании при излизане на даден ИТ специалист в отпуск, на негово място се ангажира друг служител от фирмата. Нито редовите служители, нито мениджърите в компании с подобна култура се включват в конферентни разговори по време на отпуск, освен ако случаят не е изключителен.

Прилага се също така гъвкава политика за излизане на служителите в отпуск, така че те да използват най-пълноценно полагащата им се почивка и след това да имат енергия и ентусиазъм за нови предизвикателства в работата.

Някои мениджъри прилагат две концепции за отпуските – една за самите тях и друга за подчинените им. Мениджърът не си позволява пълно откъсване от офиса, за да бъде в час със случващото в работата. Той винаги прекарва почивката си на места, където има сигурна мобилна връзка. Подчинените обаче почиват винаги истински – те са напълно откъснати от офиса и недостъпни за мениджъра докато са в отпуск.

Коментари по темата: „ИТ спецовете не почиват и през отпуската”

добавете коментар...

  1. zombody

    Изтенски меринджеи !

  2. :о)

    Предполагам всички от IT бранша ще се изкефят на тази картинка:

    “phdcomics.com/comics/archive/phd092809s.gif”

Коментар