Сноудън е герой, смята основателят на Уикипедия

Герой ли е Едуард Сноудън или предател? Според основателя на Уикипедия Джими Уейлс, бившият служител на американските спецслужби, който изнесе скандални секретни данни за следенето в интернет, е добър човек.

Уейлс нарича Сноудън герой, заради това, че разкри масовите шпионски операции, извършвани от Агенция за национална сигурност (NSA). Освен това Уейлс поиска от американския президент да обуздае NSA, подчертавайки, че историята ще даде много положителна оценка на Сноудън, съобщи Гардиън.

Основателят на Уикипедия (Wikipedia) смята също, че ако масовото следене в интернет се подложи на гласуване, публиката никога не би одобрила такъв ход, което означава, че дейността на NSA трябва да бъде преразгледана. Уейлс посочва, че разкритията, направени до момента са изключително вредни и неудобни за САЩ, но Сноудън е бил предпазлив, давайки на медиите само данни, които не излагат агентите на риск.

Има обаче надежда за промяна, вярва Уейлс. Конгресът започва да реагира на оповестените публично разкрития до този момент. Освен това фактът, че ръководителите на разузнавателните служби са превишили правомощията си спрямо  политиците, не е в тяхна полза.

„Налице е нарастващо чувство на безпокойство в Конгреса и мисля, че ще видим законодателство, което ще промени това”, коментира Джими Уейлс.

През юни стана ясно, че NSA е събирала данни за милиони интернет потребители, както в САЩ, така и извън страната, избирайки да „събере цяла купа сено”  вместо да се съсредоточи върху определени личности.

Едуард Сноудън в момента пребивава в Русия, където преди няколко месеца получи временно убежище. Той живее на неизвестно място и въпреки усилията на САЩ да си го върнат, Кремъл отказва да го екстрадира.

Коментари по темата: „Сноудън е герой, смята основателят на Уикипедия”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Дали Сноудън е герой не знам, но след неговата постъпка ИТ-светът няма да е същия. Корпоративните клиенти на криптиращ и VPN софтуер, потребителите на сертификати и т.н. трижди ще се замислят, преди да закупят затворен софтуер или да разчитат на незнайно как създаден сертификат. Самият факт, че според Сноудън единственият засега некомпрометиран криптиращ софтуер е PGP, радикално ще промени “сериозния” пазар.

Коментар