Учени очакват скорошна гибел на Facebook

Идеите са като заболяване - разпространяват се нарастващо сред хората и в крайна сметка изчезват

Идеите са като заболяване – разпространяват се нарастващо сред хората и в крайна сметка изчезват

Бъдещето на Facefook не е никак розово. Жизненият цикъл на социалните мрежи се подчинява на епидемиологичен модел – първо разцъфтяват, а след това западат. Такава беше съдбата на MySpace, а сега наред е Facebook…

Изследователи от Катедрата по машиностроене и авиокосмическа техника към Принстънския университет в САЩ прогнозират скорошна гибел на най-голямата социална мрежа. Според тях, в периода от 2015 до 2017 година Facebook ще загуби 80% от максималния брой постоянни посетители, регистриран за цялото време на съществуване на мрежата.

Прогнозата стъпва на модел на вирусна епидемия, разработен през 1927 година и известен като SIR. Моделът включва три променливи – S (брой на все още незаразените), I (брой на заразените) и R (брой на придобилите имунитет или починали в резултат на болестта).

Според авторите на изследването, развитието на MySpace – една от най-големите в историята социални мрежи – следва точно модела SIR и вече се намира на финалния стадий на своя жизнен цикъл. Facebook върви по същия сценарий и в близките години ще повтори участта на MySpace, губейки рязко популярност, смятат учените.

Сценарий за развитие на социалните мрежи, съгласно модела SIR (източник: Принстънски университет)

Сценарий за развитие на социалните мрежи по модела SIR (източник: Принстънски университет)

Като изходни данни те са използвали статистика на заявките в Google относно Facebook. Виждайки динамиката, авторите на изследването стигат до извода, че Facebook вече е достигнала своя пик и популярността й ще започне да намалява.

„Идеите са като заболяване – разпространяват се нарастващо сред хората и в крайна сметка изчезват. Този процес доста точно се описва в епидемиологичния модел”, се казва в доклада.

Казано на прост език, все повече потребители на Facebook ще губят интерес към мрежата, заедно със загубата на интерес от техните приятели, пояснява Тайм – изданието, в което са публикувани резултати от изследването.

Има и критици на подобна хипотеза за развитието на Facebook. Ерик Марковиц от сайта за социални новини Vocativ подлага на съмнение способността на учените от Пристънския университет – макар и несъмнено умни – да прогнозират пазара на социални мрежи, предвид, че са от катедра в друга сфера на познание.

Преди една година излезе подобен доклад, в който се твърдеше, че Facebook поражда негативни чувства като тъга и омраза и прави хората нещастни. Същевременно, аудиторията на Facebook превиши 1,19 милиарда души през октомври 2013 г., бележейки 18% ръст на годишна база. Ако учените са прави, това е пикът на мрежата и оттук насетне следва главоломно спускане…

Коментари по темата: „Учени очакват скорошна гибел на Facebook”

добавете коментар...

  1. Узер

    … и когато Гангренбук плъзне зловонно сред котки, кучета, коне и обикновени плъшоци, популярността му сред полярните бели мечки ще залинее при което те ще могат свободно да се наслаждават на топящата се полярна шапка. Кой въобще го е еня за една гангрена!?

  2. Mozo

    Дано да е истина. Много дразни тази пошла зомбираност…

  3. Иво

    След тази края на тази зараза ще има друга, ще я измислят – винаги е имало и ще има милиони хора идиоти, които позволяват на друг да прави пари от нищото.

  4. :o)

    заразени, болестта…звучат някак си правилно и на място покрай Световната машина за доброволен шпионаж на населението – ФейсПалм 🙂

Коментар