Ubuntu управлява най-бързия суперкомпютър

Ubuntu софтуер е инсталиран на суперкомпютъра Tienhe2 в китайската провинция Гуандун (снимка: Top500.org)

Ubuntu софтуер е инсталиран на суперкомпютъра Tienhe-2 в китайската провинция Гуандун (снимка: Top500.org)

Linux-базиран софтуер управлява най-бързия суперкомпютър в света. Става въпрос за продукти като Ubuntu Server, Ubuntu Openstack и инструмента Juju – всички доставени от Canonical, разработчик на популярната десктоп дистрибуция Ubuntu, както и на сървърен софтуер.

Програмите на Canonical са инсталирани на суперкомпютъра Tienhe-2 в китайската провинция Гуандун, изграждан от Националния университет по отбранителни технологии (NUDT). Машината стъпва на процесори Intel Xeon, копроцесори Intel Xeon Phi и 160-гигабитова връзка между възлите. Tienhe2 държи рекорда за най-бърз суперкомпютър в последната класация Топ500 от 2013 г.

Ubuntu OpenStack се изпълнява на 256 възела, като се предвижда броят им да нарасне до 6400 в близките месеци, съобщи Canonical. Възлите ще се ползват от правителството на Гуандун и от други партньори за анализи, преброяване на населението и е-приложения.

Canonical влага сериозни усилия на пазара в Китай. Разработчикът изгражда екосистема около десктоп платформата Ubuntu Kylin, възползвайки се факта, че Microsoft прекрати през април поддръжката на най-популярната платформа в страната – Windows XP.

Коментар