Растенията възприемат звуци, твърдят учени

При наличие на звук от гъсеница, растенията синтезират по-голямо количество вещества, предназначено за защита от насекоми

При наличие на звук от гъсеница, растенията синтезират по-голямо количество вещества, предназначено за защита от насекоми

Учени от Университета Мисури-Колумбия (MU) твърдят, че растенията реагират на определени звуци, издавани от гъсеници, когато последните ядат листа. Чувайки тези звуци, растенията се опитват да се защитят.

В хода на изследването учените са поставяли гъсеници на листа от растението „arabidopsis” и са записвали звуците, които издава гъсеницата при ядене на листата. След това учените са премахвали гъсеницата от листата и са възпроизвеждали само звуци . Те установяват, че при наличие на специфичните звуци растенията синтезират по-голямо количество синапено масло, което е предназначено за защита от насекоми.

Изследователите са на мнение, че растенията реагират на вибрации. Колебанията на сигнала водят до промени в метаболизма на клетките на растенията, като по този начин се засилва производството на защитни вещества.

На следващ етап учените планират да изяснят как точно растенията възприемат звуците. Предишни опити също показаха, че растенията имат необичайни способности, което вещае сериозно преосмисляне на ботаниката.

Коментари по темата: „Растенията възприемат звуци, твърдят учени”

добавете коментар...

  1. Бат Илия

    Ахаа, ето, че бях прав като подозирах мушкатото на терасата, стои едно кротко такова, а то за да не привлича внимание. Ах, неговата … Но ще го надхитря аз, ще почна да пускам невярна информация.

Коментар