Импланти ще възстановяват паметта на ранени и болни

Инженери от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор създадоха невронни чипове, които могат да възстановяват спомени (снимка: LLNL)

Два американски университета ще започнат работа по научна програма за възстановяване на паметта, известна като RAM (Restoring Active Memory), съобщи агенцията за военни разработки DARPA. Проектът RAM се реализира съвместно с Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (LLNL) и цели създаване на технологии, които възстановяват паметта на ранени войници и хора с различни невродегенеративни заболявания.

В рамките на програмата ще бъдат създадени т.нар. невропротези – са електронни чипове, които се имплантират в мозъка и позволяват безжично управление на определени части от него. DARPA е възложила проекта на учени от университетите на Калифорния (в Лос Анжелис) и Пенсилвания. През следващите четири години двата университета ще получат финансиране съответно от $15 милиона и $22,5 милиона.

В първия етап от реализацията на проекта учените ще създадат компютърен модел, който описва принципите на кодиране на информацията в невроните на мозъка. Ще бъде анализирана подробно мозъчната дейност, свързана със спомените, като целта е учените да разберат как целевата симулация може да помогне за решаване на проблема с паметта.

Специалистите на Калифорнийския университет искат да създадат модел на мозъчната система, която е отговорна за ученето и паметта. За да направят това, изследователите възнамеряват да анализират данните от пациенти с епилепсия, на които са имплантирани електроди в мозъка.

Екипът на Университета на Пенсилвания, от своя страна, се опитва да разбере как работи човешката памет. Изследователите ще събират данни за мозъка на пациенти, които са преминали неврохирургично лечение с имплантиране на електроди, при изпълнение на компютърни игри със запомняне на информация.

Изследването ще продължи 4 години, а всички участници в изпитанията ще бъдат доброволци, съобщи CNET. Имплантът на практика ще възстановява повредените невронни връзки между различните части на мозъка.

В момента над 270 000 военнослужещи и около 1,7 милиона цивилни граждани на САЩ са засегнати от мозъчни травми, които често се проявяват като невъзможност за извличане на спомени от паметта. Засега липсва ефективно лечение на подобни заболявания.

Коментари по темата: „Импланти ще възстановяват паметта на ранени и болни”

добавете коментар...

 1. housetime

  UserA, то щото сме много напреднали, че чак сме на върха на напредналостта. По-добре в пещера да живея и да не съм зависим от съвременните технологии, които са създадени само да контролират човечеството. Не разбирате ли, че всичките тези разработки се създават целенасочено. Иначе ако се мислеше за човека и правителствата ако не бяха толкова алчни за власт и всеобщ контрол, сега нямаше да има супербедни и супербогати. Нямаше да има умиращи от глад хора в някои части на света, а в същото време да си финансират поредния космически проект за милиарди. Абсурдно е!

 2. Бай Иван

  Нещо се бавят с тези разработки. От малък мечтата ми е да стана киборг.

 3. UserA

  А относно целта е повече от ясно, че искат да правят киборги и да развиват технологиите за изкуствен интелект. При успех тези технологии ще ги прилагат и на здрави хора с разширени способности, за да се справят по-ефективно във военни мисии.

  Така е било винаги всяка технология ще се ползва и за добро и за зло.

 4. UserA

  Аман от такива като user. Ако всички мислеха като теб хората щяха още да си живеят по пещерите и да ходят на 4-ри крака.

 5. User

  Оставете хората да си мрат спокойно – каквото толкова – аман от учени, които бъркат къде ли не вече в човека.

 6. случаен

  “Проектът RAM се реализира съвместно с Националната лаборатория Лорънс Ливърмор (LLNL) и цели създаване на технологии, които възстановяват паметта на ранени войници и хора с различни невродегенеративни заболявания.”

  Точно това е целта на проекта да.

Коментар