Учени: Яденето е пристрастяващо като хазарта

Преяждането е психологическа зависимост, а не пристрастяване към конкретни вещества, смятат учени

Преяждането е психологическа зависимост, а не пристрастяване към конкретни вещества, смятат учени

Храненето може да е толкова пристрастяващо, колкото хазарта, твърдят учени от Университета на Единбург в Обединеното кралство. Изследването, публикувано в списание Neuroscience & Biobehavioral Reviews, може да даде отговор на въпроса защо процентът на хората, страдащи от затлъстяване, нарасна значително през последните години.

Няколко предишни проучвания твърдят, че храната с високо съдържание на мазнини и захар предизвиква телесни промени и по същество кара хората да развиват физиологична зависимост към нея.

Учените от Единбург обаче са на мнение, че пристрастяването към ядене се ражда не от съставките на самите храни, а от положителните чувства, които хората изпитват от различните ястия. С две думи, те твърдят, че яденето е психологическа зависимост.

Това означава, че мозъкът не реагира на съставките в различни храни, както се случва при наркотици като хероин или кокаин. Вместо това, мозъкът става пристрастен към психологическото удоволствие от яденето. Следователно, пристрастяването към ядене не е като това към наркотиците.

„В момента има много малко доказателства в подкрепа на твърденията, че всяка съставка, хранителен продукт, добавка или комбинация от съставки имат пристрастяващи свойства”, коментира Сюзан Диксън от Университета в Гьотеборг.

В светлината на тези констатации учените от Университета на Единбург и техни колеги-изследователи твърдят, че е възможно да се ограничи глобално степента на затлъстяване, като усилията се фокусират повече върху връзката на хората с храната и по-малко върху използваните съставки в различните лакомства. Идеята е на преяждането да се гледа като на психично разстройство.

„Хората се опитват да намерят рационални обяснения за това, че имат свръх тегло, и лесно обвиняват храната. Могат да се разкрият повече възможности за лечение, ако мислим за това състояние като поведенческо пристрастяване, а не като пристрастяване към вещества”, твърди Джон Мензис от Института по интегративна физиология към Университета на Единбург.

Коментари по темата: „Учени: Яденето е пристрастяващо като хазарта”

добавете коментар...

  1. китодар

    това е една от най-смислените статии! а за учените които са открили това явление при човеците евала машала, нямам шапка за съжаление да ви сваля! срам ме е! чудя се дали моята бакалавърска степен може да се мери с вашите докторантски?!!!

    имам и аз една теория! водата пристрастява!!! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПИЯ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ИСКАМ ВОДААААААААААААААААААААААААААА

  2. Драгомир

    Трябва да ви призная, че аз май съм пристрастен. Ям всеки ден. Ще ми трябва продължително лечение. Лошото е, че и роднините ми не ми помагат. Майка ми като я чувам все ме пита: храниш ли се редовно…

Коментар