VMware отваря уникален център за услуги в София

По повод откриването на новия център у нас пристигна Пат Гелсингър, главен изпълнителен директор на VMware (вдясно), който даде пресконференция заедно с Диана Стефанова – управляващ директор на VMware за България & EMEA и Матю Степански – вицепрезидент по глобални технологични решения в компанията

По повод откриването на новия център у нас пристигна Пат Гелсингър, главен изпълнителен директор на VMware (вдясно), който даде пресконференция заедно с Диана Стефанова – управляващ директор на VMware за България & EMEA и Матю Степански – вицепрезидент по глобални технологични решения в компанията

Център за услуги по интеграция на ИТ инфраструктури отваря софтуерният гигант VMware в София. Новото звено в структурата на компанията ще се занимава с професионални ИТ услуги: специалистите ще работят с големи клиентски организации и ще интегрират софтуерните решения на VMware, внедрени в техните ИТ инфраструктури, с решенията на други ИТ доставчици.

Част от услугите ще включват и „персонализиране” на решенията за виртуализация според нуждите на самите клиенти. Центърът е уникален в прекия смисъл на думата – той няма аналог в цялата структура на VMware по света.

По повод откриването на новия център в страната пристигна Пат Гелсингър, главен изпълнителен директор на компанията, директно от Барселона, където се проведе най-голямата годишна технологична конференция на VMware в Европа.

Настоящият период е много предизвикателен за индустрията, тъй като е белязан от бързо развитие и големи сътресения, коментира Гелсингер. Светът става много по-флуиден, бизнес-структурите са принудени да бъдат много по-гъвкави.

„Един от любимите ми примери е компанията Uber – за коли под наем, която всъщност няма никакви капиталови инвестиции, но като пазарна стойност бързо изпревари най-големите имена в „rent-a-car” индустрията”, посочи шефът на VMware. Това се дължи на гъвкавостта и технологичната „подплата”.

„Нашата работа във VMware е да създаваме технологиите, които помагат на фирмите да постигат подобен успех – да имат инфраструктура, с която да се впишат в тази нова гъвкава среда”, посочи Гелсингър.

За да ускори този процес, VMware е решила да създаде център за професионални ИТ услуги или т.нар. „Center of excellence”, който да помогне за интегрирането на VMware технологиите в ИТ средите на различни организации. Той е уникален не само за България, а и за цялата структура на софтуерната компания – центърът няма аналог из другите страни и континенти, обясни Пат Гелсингер.

Настоящият период е много предизвикателен за индустрията, тъй като е белязан от бързо развитие и големи сътресения, заяви Пат Гелсингър

Настоящият период е много предизвикателен за индустрията, тъй като е белязан от бързо развитие и големи сътресения, заяви Пат Гелсингър

До края на годината в новия център трябва да заработят общо 50 човека, а през 2015 г. техният брой постепенно ще достигне 150 души. Паралелно с него ще продължи да се разраства и другият, вече съществуващ у нас развоен център на VMware в София. В момента той наброява 500 ИТ специалисти. Заедно двата центъра трябва да се развият до 1000 ИТ експерти, обясни Диана Стефанова, управляващ директор на VMware за България & EMEA.

Двата екипа няма да са отделени един от друг – напротив, те ще работят в тясно сътрудничество, като дори ще има „ротационна” размяна на специалисти. Така експертите, които са ангажирани изцяло с разработването на продуктите на VMware, ще могат да влязат в контакт с потребителските организации и да усетят „пулса” на клиентите. От своя страна, онези, които работят по интегрирането на продуктите в клиентските организации, ще натрупат знания и за самото разработване.

„Ще се работи на ротационен принцип, така че специалистите ни да обменят информация, да се докосват до най-новите продукти и след това да ги интегрират при клиентите”, посочи Стефанова. Новият развоен център ще се помещава в сграда с площ 6000 кв.м., която се намира в непосредствена близост до сегашната сграда на VMware.

Центърът за услуги ще работи с корпоративни организации от цял свят, с известен акцент върху клиентите в Европа, но ще покрива също Северна и Южна Америка, Азия, Средния и Близкия Изток. Центърът ще обслужва мултинационални корпорации, големи локални бизнес-структури, правителствени организации, предприятия от сферата на финансите и здравеопазването, обясни Гелсингър.

За интегрирането на продуктите на VMware с тези на други ИТ доставчици центърът ще работи на база партньорство със съответните ИТ вендори. Това обхваща както големи международни компании като HP, IBM и др., така и разработчици на специфични вертикални продукти като например фирми за софтуер за здравеопазването. Не на последно място експертизата на специалистите ще покрива и интеграция с т н. нар. „custom made” информационни системи, тоест такива, които са разработени от самите организации чрез техните собствени ИТ отдели.

За отварянето на този нов експертен център точно в България има два основни мотива – талантите и близостта с разработчиците, обясни Матю Степански, вицепрезидент по глобални технологични решения във VMware.

„На първо място сред причините да изберем България са талантите в страната”, посочи той. Към експертното ниво на служителите се добавят и часовата зона, която е близка до мнозинството от големите потребители на продукти на VMware, както и доброто владеене на английски език от всички служители на VMware.

„Втората причина е, че именно тук се разработват нашите продукти за управление на центровете за данни. Затова центърът за тяхното интегриране е съвсем логично да бъде точно тук. Така ще има тясна връзка между двата центъра”, допълни Степански.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар