Поточната музика измества услуги като iTunes

Пазарът на новите услуги за поточно слушане на музика от рода на Spotify е нараснал с цели 54% през миналата година

Пазарът на услуги за поточна музика като Spotify е нараснал с 54% през 2014 г.

Преди години Apple предизвика революция на пазара за цифрова музика с пускането на услугата iTunes, която доведе до бум в платеното сваляне на песни и албуми. Напоследък обаче се наблюдава спад в ползването на подобни услуги.

Броят на платените сваляния на музика през 2014 г. продължи да намалява. Така например, американците са купили с 9% по-малко албуми и с 12% по-малко отделни песни, в сравнение с 2013 г., по данни на SoundScan.

Като цяло, потребителите в САЩ са купили 106,5 милиона албума в цифров вид, което е по-малко от половината от всички закупени албуми през миналата година – 257 млн. броя. Това обаче не означава, че американците са започнали да слушат по-малко цифрова музика.

Спадът се дължи на това, че навлизат нови услуги за поточно слушане на музика. През 2014 г. този пазар е нараснал с цели 54%. Ако през 2003 г. са били прослушани 106 млрд. песни, то през 2014 г. броят им вече възлиза на 164 млрд.

Услуги от типа на Google Play Music и Spotify изместват традиционните начини за покупка на музика, вкл. през iTunes. Но Apple има отговор на това предизвикателство – компанията придоби услугата Beats Music, чрез която ще участва на пазара за платена поточна музика.

Любопитен факт е, че през 2014 г. се увеличиха продажбите на винилови плочи – и то с внушителните 52%, в сравнение с предишната година. По данни на SoundScan, продажбите на плочи са достигнали абсолютен максимум за периода 1991-2014 г., през който компанията води статистика.

Коментари по темата: „Поточната музика измества услуги като iTunes”

добавете коментар...

  1. Диван

    -_- Точно така икономиката куца и ниският стандарт на живот се дължат на такива неграмотни, мизерни и дребни душички като Анонимен.

    Има много по-сериозен проблем с хората, които искат да си плащат, но са лишени от достъп и минават просто на торент. Ето за тези хора трябва да се погрижат и след това постепенно ще се изкорени изкривената психика на хората като тази на Anonymous.

  2. -_-

    Анонимен,

    Научи се първо да пишеш, после може да пообсъдим това-онова.

    Значи, да разбирам, че си напълно съгласен и свръхбогатите да прилагат същия този принцип спрямо теб и всички останали? Да си скъсваме задниците от бачкане. Но все парите да не стигат, защото някой е преценил, че може да мине тънко.

  3. Ивко

    Има и хора които искат да купуват и имат да дават пари, но по ред причини не могат – ограничен достъп по георграфски области, разни недомислени алчни платежни системи посредници и банки.

  4. Anonymous

    Защо да копувам щом мога да си я сваля от някои торент 😉

Коментар