Microsoft сътвори „умен шал” за хора с увреждания

„Умният” шал може да бъде особено полезен за хора, които страдат от нарушения като аутизъм или емоционални разстройства (илюстрация: Bendik Kaltenborn)

„Умният” шал може да бъде особено полезен за хора, които страдат от нарушения като аутизъм или емоционални разстройства (илюстрация: Bendik Kaltenborn)

Носимата електроника е нещо особено ценно за хората с увреждания. Осъзнавайки това, изследователи на Microsoft са създали специален „умен” шал, който може да бъде настроен да загрява и да вибрира чрез приложение за смартфон.

Странното одеяние е част от проект за изследване на това как аксесоарите, които традиционно използваме, биха могли да работят с новите биометрични технологии и емоционално-сензорни устройства.

Със своите функции шалчето може да подейства успокояващо, ако сензорът до тялото подаде сигнал, че човекът се чувства зле, отпаднал или в лошо настроение. Това може да бъде особено полезно за хора, които страдат от нарушения като аутизъм или емоционални разстройства.

Проектът, наречен Swarm, бе представен в неделя по време на конференция в Станфордския университет. Мишел Уилямс, съавтор на доклада и завършила Университета на Мериленд, е работила по проекта, докато била стажантка в Microsoft Research.

По нейните думи, групата избрала да направи именно шал, защото това е един много дискретен начин да вградиш каквато и да е технология. Прототипът е разработен след консултации с хора с аутизъм, слухови и зрителни увреждания.

Шалът представлява гъвкава, лазерно изрязана дреха, направена от шестоъгълници индустриална тъкан, в които има проводяща медна тафта. Някои от модулите могат да се загряват, докато други могат да вибрират, пише technologyreview.com.

Въпреки, че металическата конструкция на шала може да изглежда твърде непривлекателна за някого, тя всъщност е замислена с идеята да се вложи в текстилен шал. По този начин никой няма да разбере, че човекът носи на врата си сложна система от устройства и окабеляване. Дискретно и фино е.

Всички модули биват контролирани от един главен модул, който е отговорен и за комуникацията с приложението за смартфон. Връзката се осъществява чрез Bluetooth. Модулите са свързани един с друг чрез метални закопчалки и са взаимозаменяеми. Те могат да се откачват и пренареждат според конкретните потребности.

Мишел Уилямс планира да добави към умния шал и възможност за охлаждане и дори музикален плейър. Това би било добре за хората, които имат нужда от успокояване. Подобна функция би могла да се комбинира със сензор, който регистрира изпотяване – признак за стрес.

Засега проектът е по-скоро концепция, отколкото изобретение. А дали ще оживее зависи и от самата Уилямс, която го е започнала като проект по време на своя стаж.

Коментар