Достигнали сме пика в аутсорсинга, трябва нов подход

martn_kulov_ase_featured

Всеки софтуерен експерт трябва да мисли за подобряване на уменията си, за обогатяване в съвсем други сфери, съветва Мартин Кулов

Така наречените „меки умения” могат да помогнат на страната ни да премине от етапа на писане на софтуер „на ишлеме” към фазата на създаване на висококачествени програмни продукти с висока добавена стойност.

Този преход е крайно необходим, тъй като страна, която не може да надскочи имиджа си на аутсорсинг-дестинация, рано или късно „угасва” в небосвода на глобалния софтуерен бизнес.

Именно меките умения ще са във фокуса на предстоящата конференция ASE SoftCon 2015, която ще се проведе на 13 и 14 юни в Арбанаси. Форумът е отворен за всички представители на софтуерния сектор, които имат отношение към темата за развитието на специалистите. Това са както самите софтуеристи, така и мениджъри по човешките ресурси, тим-лидери, специалисти по гарантиране на качеството, мениджъри на софтуерни фирми, търговски специалисти в такива компании, дизайнери.

Най-ценното от меките умения, което липсва сред българските софтуерни експерти, е способността човек да разбира какво иска отсрещната страна в процеса на комуникация, обясни Мартин Кулов от Асоциацията на софтуерните инженери, организатор на конференцията. Това касае всяка равнина на общуване: разговора между програмиста и търговеца – които много често се карат помежду си, кореспонденцията между потребител, който иска добавянето на дадена функционалност, и софтуерния инженер, отговорен за това, или пък работната среща на група програмисти и дизайнери, създаващи нов сайт.

„Всички имат една цел, но никой не разбира работата на другия”, казва Кулов. „При техничарите контрастът е особено голям, защото работата със софтуерни системи е много специфична, а повечето хора бягат от това – чуят ли за софтуер, те вдигат рамене и бягат”. На свой ред софтуерните специалисти не искат да имат никакъв досег с неща като продажби и маркетинг – считат го за обидно.

Какво разбират QA специалистите и какво разбират разработчиците, когато разговарят помежду си – това ще е една от темите на конференцията. Различията във възприятията между програмисти и дизайнери е друга от „конфликтните” области, която ще бъде изяснена. Мултикултурните различия в големи екипи с множество специалисти обещават да са едни от най-интересните акценти в програмата.

Наред с вътрешно-екипните взаимоотношения в софтуерните фирми внимание ще се обърне и на отношенията с клиентите.

„В днешно време хората, фокусирани само в една специалност, нямат особено бъдеще. Мина времето, когато човек можеше да бъде тесен специалист в една сфера”, казва Кулов.

„Всички виждаме, че пазарът е много динамичен, никой няма сигурност на работното си място – икономиките бързо се променят и динамиката е голяма. Една компания, която сега процъфтява, може да е напълно изчезнала след 3 години. Затова всеки софтуерен експерт трябва да мисли за подобряване на уменията си – не само с научаването на нови технологии, но и с обогатяването в съвсем други сфери”, посъветва Кулов.

Развитието на т. нар. меки умения ще изиграе критична роля за преобразяване на софтуерната ни индустрия, смятат в АСИ. Страната ни е известна като аутсорсинг дестинация. Никой обаче не мисли за надживяване на този етап и преминаване към една софтуерна индустрия, която създава иновативни продукти с висока добавена стойност, а не просто програмен код „на ишлеме”.

„У нас пишем код добре, работим на добра цена. Но нямаме развитие. Застиваме на този етап. Достигнали сме вече своя пик в това умение. А след пика, както знаем, следва спад”, разсъждава Кулов. Той припомни и плановете за „внос” на софтуерни специалисти от близки страни като Украйна – поради липсата на достатъчно софтуеристи у нас.

„Дойдат ли специалисти отвън, това радикално ще промени картината. Цените ще спаднат. Това ще подкопае баланса между цена и качество”, заяви специалистът. Това налага цялостна промяна в подхода към създаване и предлагане на софтуер, писан в България.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Достигнали сме пика в аутсорсинга, трябва нов подход”

добавете коментар...

  1. ммм,

    Покрай тия ‘меки умения’ много ‘меки китки’…

  2. Здравейте

    Здравейте,

    моето мнение като младши програмист (junior) е че масово програмистите с които аз съм имал контакт (университ и на работа) са доста слаби в комуникацията.

    Логична следваща стъпка ми се струва да има обучения по softskills. Техническото ниво вече е постигнато или поне адресирано с конкретни действия. Сега остава да ги научим как да бъдат хора… и да разбират света около себе си.

    Ходих преди време на обученията на Телерик по softskills – беше адско полезно и забавно…

  3. Пак програмист

    Какво искат – да се превърнеш в човекът-фирма. Твоя да е грижата да поемеш де-факто мениджмънта на проектите, клиентите да са доволни, да няма бизнес-риск. И между другото до пишеш код. Фирмата инвестира в един офис (ферма за добитък) и мързеливо си чака печалбата.

    По-добре им тегли една майна и работи за печалба. Това е новият подход, ако фирмите не намерят техния.

  4. ~~~

    всъщност практиката показва че релацията е обратна – колкото програмисти (каквото и да значи това) започнат да идват отвън толкова повече се вдигат заплатите – Сан Франциско,Германия и Великобритания в Европа, Сингапур Китай и Индия в Азия и дори Русия. Просто местата където отиват програмистите ‘изяждат’ проектите на останалите в съседство – и то най-вече големите проект – което води до още повече конкуренция.
    Четирите големи фирми които дойдоха от Русия и Украйна (Luxoft,Epam,SoftVerse,Provectus) дойдоха и с не малко свои кадри тук – това доведе до скок в заплатите а не обратното.
    Ако ‘вносът’ стане по-лесен най-вероятно ще започнат да идват хора най-много от Македония , Сърбия и Украйна- просто географска и езикова близост.Индийци , Китайци ,Виетнамци и Пакистанци напират към по-бели държави – ако дойдат и насам по-скоро ще са по-ниско квалифицирани което пак няма как да доведе до спад на заплатите на по-добрите кадри тук.

    И да софт-скиловете са важни , от един момент нататък , нагоре по кариерата стават по-важни от техническите умения.

  5. aaa

    Тези меки умения не са за развитието на софтуерния бизнес, а за използване на персонала на много позиции, като така 5 човека ще вършат работата на 15. И сега в бг фирмите 5 човека вършат работа, която е вършена преди това от чужда фирма от 10. Сега искат освен програмист да си и тестер,и дизайнер, и връзка с клиента, и да търсиш нови клиенти.
    Ако прекарат закон да се внасят програмисти(който няма да са главно от Украйна,а Индия и Пакистан), ще е поредното доказателство, че държавата мисли само за бизнеса, а не за хората. Защо не започнат нашите фирми да вкарват програмисти от Западна Европа? За там не им трябват допълнителни документи. Или защо западните държави не си отворят пазара за индийци и пакистанци? Хора има за всичко,но не забравяйте че пазара в Европа е отворен и особенно за програмист е лестно да ви тегли една и да емигрира. Хвалите се че давате най-високите заплати в страната, но всеки който е запознат знае истината!

  6. Още един програмист

    В днешно време ако нямаш меки умения, гледат на теб като второ качество човек. За съжаление това е положението.

  7. Пак програмист

    Абе, оставете човека да си свърши работата. Все някой трябва да е. Ако наистина толкова са нужни тези “меки умения” – назначете му секретарка.

Коментар