PCIe 4.0 идва със скорост 2GB/s на линия

Историята на шината PCI Express започна преди 10 години, като оттогава досега скоростта беше увеличена три пъти

Историята на шината PCI Express започна преди 10 години, като оттогава досега скоростта беше увеличена три пъти

Групата PCI SIG, отговорна за развитието на стандарта PCI Express, обяви, че ще завърши спецификацията на интерфейс от четвърто поколение през 2017 г. PCI Express 4.0 ще използва нов конектор и ще бъде последната версия на PCIe на база обикновени медни проводници, съобщи kitguru.net.

Целта на разработката е достигане на скорост на предаване на данни от 16 гигатрансфера в секунда (GT/s) на линия, въпреки съмненията на мнозина специалисти, че подобна скорост е възможна по медни кабели. Редица параметри в новата версия на PCIe все още на са уточнени, вкл. максималната дължина на пътечките и програмният интерфейс.

Историята на шината PCI Express започна преди 10 години. Оттогава досега пропускателната способност на технологията беше увеличена трикратно. Допреди няколко години скорост от 16 GT/s се считаше за абсолютно недостижима, но ето, че сега тя влиза в плановете на работната група.

Базовата дължина на PCI Express 4.0 все още се тества, но обикновено тя е около 18 сантиметра, според информация от PCI SIG. Стандартът ще има нов конектор, но неговите спецификации ще бъдат обратно-съвместими – механически и електрически – със PCI Express 3.0, уверяват от работната група.

Обратната съвместимост означава, че сегашните разширителни карти за PCIe 3.0 ще могат да се използват и в новите слотове, но картите, създадени за PCIe 4.0, няма да работят на PCIe 3.0.

Ниво на скоростта от 16 GT/s на линия означава пропускателна способност от 2 GB/s (гигабайта в секунда) на една линия, докато слотовете PCIe 4.0 x16, предназначени за графични карти, свръхскоростни SSD или мрежови контролери, могат да доставят цели 32 GB/s. По-бързото предаване на големи масиви от данни ще позволи оптимизиране на нивото на енерго-потребление на редица устройства, особено мобилни.

PCI SIG вярва, че петото поколение на PCI Express ще стъпи на оптични технологии. Като се има предвид, че суперкомпютрите силно се нуждаят от интерфейси с висока пропускателна способност, оптичната версия на PCI Express едва ли ще се забави дълго.

Коментари по темата: „PCIe 4.0 идва със скорост 2GB/s на линия”

добавете коментар...

  1. Маршалов

    Странно, Интел имат намерение да пуснат на пазара през втората половина на 2016 година ентусиастката версия на процесорното семейство Скайлейк, а именно Skylake-E, като въпросните няколко процесора ще се монтират на дънни платки от висок клас, с чипсет, който вероятно ще се нарича X199, които платки са обявени с налични PCI-E 4.0 графични интерфесни слотове. Това при всички случаи ще излезе преди от PCI SIG да са представили официално завършеният стандарт. Все още не съм наясно дали PCI-E 4.0 контролерът ще е наличен в само на дънната платка, или и този на процесорният кристал ще поддържа този стандарт.

Коментар