Бизнесът насочва инвестиции в частния облак

Над 65% от корпоративните ИТ организации ще разчитат на хибриден облак през 2015 г. (източник: IDC)

Над 65% от корпоративните ИТ отдели ще разчитат на хибриден облак през 2015 г. (източник: IDC)

Разходите за публични облачни услуги в света ще се увеличат от $47,4 милиарда през 2013 г. до почти $108 милиарда през 2017 г. – ръст, пет пъти по-голям от този на ИТ индустрията като цяло, сочи прогноза на анализаторската компания IDC. Именно облачните технологии са в основата на кардиналните промени на всички ИТ решения.

В частност, облачните разходи за корпоративи инфраструктури в региона СЕМА (Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка) са нараснали с 24% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2014 г. Докато публичните клауд инвестиции в ЦИЕ са в застой, поради проблемите в Русия и неяснотата около законите за локализиране на данните, то частните облачни внедрявания са фаворизирани, тъй като предлагат по-голяма гъвкавост, по-ниски капиталови разходи и по-бързо внедряване отколкото традиционните ИТ инфраструктури.

Според данните на IDC, разходите за клауд инфраструктура (Ethernet комутатори, сървъри и сторидж) съставляват 12% от общия обем на инвестициите в центрове за данни през миналата година. В страните от Централна и Източна Европа инвестициите в клауд инфраструктура ще се удвоят до 2019 г., тъй като ИТ отделите и изпълнителните директори вече осъзнават потенциала на облака, сочи прогнозата.

Голяма част от инвестициите в бизнес сектора са насочени към частния облак. Същевременно, клиентите в региона ЦИЕ са отворени за публичния облак, поради близостта с големите доставчици на клауд услуги и разработването на общи стандарти за Европа, отбелязва IDC.

Частният облак ще продължи да доминира в клауд внедряванията в страните от СЕМА през следващите няколко години. Скорошно изследване на IDC сред големи компании показва, че за крайните клиенти сигурността продължава да бъде най-важната грижа, когато става въпрос за облака – тя засенчва всички други въпроси, вкл. спазване на законите, интеграция със съществуващата инфраструктура, разходи и изисквания за персонализиране.

Облачните технологии ca „пътуване, което изисква доказани технологии, бизнес култура, професионализъм и силна партньорска екосистема”, коментираха от IDC България. Именно облакът ще бъде във фокуса на предстоящия в началото на септември форум „IDC Cloud Leadership Forum” – събитие, което си поставя за цел да да покаже как облакът може да се превърне в стратегическо бизнес предимство.

По облачните въпроси ще говорят мениджъри на компании и ИТ отдели, както и други специалисти, отговорни за взимането на решения и внедряванията на клауд инфраструктури. Дискусиите ще се фокусират върху теми като: частни, публични, хибридни и микро-облачни модели; симбиоза между облачни и други технологии (големи данни и мобилност); интеграция на облака в настоящата ИТ система; облачни екосистеми и др.

IDC Cloud Leadership Forum ще се проведе на 8 септември в София хотел Балкан (Шератон). Участието в събитието е безплатно за крайните потребители на технологии, след регистрация в уеб сайта на форума.

Коментар