Първа по рода си конференция за софтуерни инженери

Социално-емоционалните умения ще бъдат във фокуса на първата по рода си у нас конференция за софтуерни инженери – ASE SoftCon 2015

Социално-емоционалните умения ще бъдат във фокуса на първата по рода си у нас конференция за софтуерни инженери – ASE SoftCon 2015 на 2 октомври в Световен Търговски Център Интерпред – София

Конференция, посветена на социално-емоционалните умения на софтуерните инженери, ще се проведе тази седмица в София. Събитието е първото и единствено по рода си у нас, подчертаха организаторите от Асоциация на софтуерните инженери.

ASE SoftCon 2015 е форум за софтуерни инженери и ИТ екипи, които искат да постигнат повече синергия и ефективност в екипната работа и реализирането на проекти. Именно социално-емоционалните умения (или т.нар. меки умения – soft skills), върху които акцентира конференцията, бяха идентифицирани наскоро от Световната банка като изключително важни за ИТ работодателите.

Работещите в ИТ сектора екипи и техните ръководители все повече осъзнават необходимостта от Soft Skills практики за повишаване производителността на труда. Затова главната цел на събитието е подобряване на комуникацията и изграждане на добри практики, които предотвратяват и преодоляват проблемите в екипната работа.

Наред с тематичните лекции, участниците в конференцията ще се запознаят с реални казуси и примери от екипната работа на професионалисти с дългогодишен стаж, преминали през всички етапи на софтуерното производство. Водещи лектори на събитието ще бъдат както представители на софтуерната индустрия, част от екипите на мултинационални компании у нас, така и консултант-психолог – те ще анализират различните типове отношения и добрите комуникационни практики в софтуерните екипи.

Всеки лектор на конференцията ще се превъплъти в ролята, която реално е изпълнявал в софтуерния екип или компания, като ще разкаже интересни ситуации при комуникацията с колеги и други екипи и как се е справил с тях. Така например, Христо Хаджичонев, ръководител на отдел разработка в Експериан, ще разгледа начините за успешно прилагане на Agile процес в ефективни софтуерни екипи. Той ще наблегне на грешките от неразбирането на Agile процеса и как това се отразява на продуктивността на софтуерния екип.

Слави Славов, основател на Equafy, ще разкаже как да намалим шансовете си за неуспех като мениджър на технически екип, а Георги Кременлиев, вицепрезидент Професионални и инженерни услуги във Вайънт, ще говори за начина, по който трябва да даваме обратна връзка, така че тя да бъде чута, възприета и след това взета под внимание.

Това са само част от предвидените лекции. Подробна информация за програмата, лекторите и темите, по които те ще говорят, е публикувана на сайта на ASE SoftCon 2015. Конференцията ще се проведе на 2 октомври, петък, в Световен Търговски Център Интерпред – София под мотото „Комуникация и практики на успешния софтуерен екип”.

Коментари по темата: „Първа по рода си конференция за софтуерни инженери”

добавете коментар...

  1. Не-член

    Това мисля, че вече се състоя и имаше 50 човека на кръст, може би защото беше на нереална цена. Сега явно се опитва отново, интересно явно под engineer имат в предвид някой, който не програмира, а само говори. Дано има повече от 50 човека този път.

  2. .

    тоя сектор е жизнено важен, зато това държавата от трябва да има стратегическа програма за тоя отрасъл за да сме независими. иначе всичко друго по чужд интерес…

  3. Znaesht

    Незнайко мини през една много известна софтуерна академия за обучение с много известни ИТ фирми партньори платинени – позлатени – за които ще работиш на 900 лева за длъжност ИТ специалист. Да няма грешка точно за 900 лв.

    След това мини през няколко други фирми и на малко по-високо заплащане и ще разбереш мизерията, простотията и злоба в побълганите ИТ фирми – претъпкани с лелини, чичини и ***.

    А относно малките и средни шефчета са най-злите в България – чупят рекорди по некадърност, арогантност и агресия. За да си оправдаят средно големите заплатки и своята некомпетентност газят и мачкат всичко под тях.

  4. не знаещ

    на какво е обречен шефе? на няколко хиляди лева заплата ли?

  5. Shef

    Преведено от български на бъкгарски език конференцията НЕ Е за софтуерни инженери, а за шеФчета и мениджърчета.

    Кариера в ИТ и пари в България не се правят, който не го е разбрал до сега да ходи на уникалното по рода си събитие и сам ще се убеди на какво е обречен и ръководен ИТ специалиста ако остане тук.

Коментар