Японци разработват безжична 100Gbps мрежа

Типичните скорости в безжични мрежи днес достигат стотици мегабити в секунда, докато японски учени обещават 100 гигабита в секунда

Типичните скорости в безжични мрежи днес достигат стотици мегабити в секунда, докато японски учени обещават 100 гигабита в секунда

Японски учени твърдят, че са изградили безжична мрежа, способна да предава данни със скорост 100 гигабита в секунда (Gbps). Постижението е резултат от използване на честотен диапазон над 300 GHz, където започва терахерцовото излъчване, и квадратурна амплитудна модулация.

Типичните скорости в безжични мрежи днес достигат стотици мегабити в секунда, а в най-добрия случай – около няколко гигабита в секунда. Работи се обаче усилено по концепция за мрежи от следващо поколение (5G), в които скоростта може да достигне десетки гигабити в секунда.

Според учените от Университета на Хирошима, скоро може да говорим за терабитови скорости, пише ispreview.co.uk. Подобни възможности са способни да обезпечат мрежи, които работят в терахерцовия честотен диапазон.

Японският екип планира да разработи схема на терахерцов приемник, както и схеми за модулация и демодулация, които да се използват в свръхвисокоскоростните мрежи.

В предишни подобни изследвания максималната скорост за предаване на данни бе постигната на разстояние от едва 10 см. Освен това при прехода към свръхвисокочестотен диапазон възникват проблеми, свързани с преминаването на вълните през препятствия.

Японските учени не съобщават на какво разстояние са постигнали 100-гигабитова скорост. Повечето специалисти не разглеждат терахерцовия диапазон като подходящ за комерсиално използване, а виждат неговото приложение само за научни цели.

Коментар