Намаляват защитните мерки срещу радиацията

Ядрените катастрофи в Чернобил и Фукушима продължават да имат сериозно влияние върху всекидневния живот на милиони хора, показва новият доклад на Грийнпийс, който обединява научни данни, разкази на очевидци и мониторинг на радиацията в Япония, Украйна и Русия.

„За общностите във Фукушима краят на това бедствие не се вижда – близо 100 000 души не са се завърнали по домовете си, а много от тях няма и да могат да се завърнат”, каза Юничи Сато, изпълнителен директор на Грийнпийс-Япония.

„Ядрената индустрия и правителствата по света разпространяват мита, че хората могат да се завърнат към обичайния си живот след ядрена авария. Но реалността показва, че това е политическа реторика, а не факт”, допълни той.

Правителствата намаляват защитните мерки срещу радиацията и в Япония и в страните, които се намират в близост до Чернобил. Програмите за мониторинг на околната среда и на храната около Чернобил са съкратени. В Япония правителството иска мнозинството от евакуираните хора да се завърнат по домовете си до 2017 г., дори и ако районите са все още замърсени.

Грийнпийс призовава в своя доклад правителствата да продължават да осигуряват адекватна финансова подкрепа на оцелелите от Чернобил и Фукушима.

Измерването на радиацията откри, че горите около Чернобил и Фукушима са се превърнали в хранилища на радиоактивно замърсяване. Тези радиоактивни гори поставят общностите, намиращи се в близост на риск от излагане на радиация или повторно замърсяване.

Сериозни здравни последици са наблюдавани в засегнатите общности и на двете места. В замърсените зони около Чернобил нивата на смъртност са по-високи, раждаемостта е по-ниска, раковите заболявания са нарастали, а психичните проблеми са широко разпространени.

Във Фукушима се наблюдава нарастване на случаите на рак на щитовидната жлеза при децата, който не може да бъде напълно обяснен. Една трета от майките, живеещи в близост до реакторите, страдат от депресия.

Коментар