Техническите комуникатори могат да бъдат и лидери

Възможността да служиш на другите води до предоляване на егото, смята Лора Белами, дългогодишен DITA експерт

Възможността да служиш на другите води до преодоляване на егото, смята Лора Белами, DITA експерт и директор  „Information Experience” във VMware

Професията технически комуникатор доскоро беше сравнително непозната в България, липсва и специализирано обучение по нея във висшите ни училища. Но въпреки това професията предлага поле за изява на онези, които искат да бъдат и лидери в осъществяване на връзката между разработчиците и клиентите.

Именно темата за лидерството като важна част от изграждането на успешна кариера в тази сфера беше във фокуса на организираната от „tecom България” първа среща на жените технически комуникатори, която се проведе вчера в София. В рамките на около петнадесетина минути всеки от лекторите разказа за личния си опит и уменията, които могат да превърнат в лидери професионалистите в сферата на техническата комуникация.

Лора Белами, дългогодишен DITA експерт и директор „Information Experience” в софтуерната компания VMware, наблегна на мотивацията, която кара един професионалист – технически комуникатор да се стреми да бъде и лидер. Според нея, основният момент е възможността да служиш на другите, което води до преодоляване на егото. „Защото именно в служенето на другите е разликата между мениджмънта и лидерството. Мениджмънтът може да се разглежда като възможност за сътрудничество, а лидерството – като шанс да се доверите на хората”, каза Белами.

По нейните думи, лидерството може да се усвои като умение – то е като мускул, който се тренира и развива. „Основното е да успеете да откриете сами за себе си каква личност сте и какъв характер притежавате. След което трябва да си отговорите на въпроса какъв тип лидер искате да бъдете, като откриете силните си страни. А когато развиете качествата и уменията си, можете да ги ползвате не само за постигане на лидерство, но и за изграждане на ефективна комуникация в екипа”, обясни Лора Белами.

Според София Йотова от VMWare, всеки, който иска да гради кариера като технически комуникатор, трябва да си отговори сам на седем важни въпроса. „Ако искаме да бъдем успешни като лидери, на първо място трябва да се изправим срещу страховете си”, каза Йотова.

Тя даде пример със себе си, когато по време на интервюто за работа като технически комуникатор е успяла да убеди, че кандидатурата й е подходяща, въпреки липсата на опит и страхът й от технологиите. „Но аз се изправих срещу този си страх и сега работя като технически комуникатор, въпреки че технологиите за мен все още са плашещи”, сподели Йотова.

лидерството може да се усвои като умение, вярва София Йотова, специалист във VMware

Лидерството може да се усвои като умение, вярва София Йотова, специалист във VMware

„На второ място е важно да не скривате слабостите си, а да ги използвате, като ги превърнете в предимство. На трето – не се страхувайте да правите грешки. Никой не очаква от вас да сте перфектни в началото. А и винаги има кой да ви помогне, когато направите грешка. На мен грешките ми помогнаха да подобря работата си”, разказа Йотова.

На четвърто място тя постави умението да се „жонглира” с многобройните задачи, които техническият комуникатор трябва да изпълнява ежедневно. „Да жонглирате означава да можете да правите много неща едновременно, а така се учите да подреждате задачите си по приоритети”, обясни тя.

На пето място, според Йотова, идва умението да откриете амплоато си – т.е. онова, което можете да вършите по ваш си начин, което ви допада и искате да го правите. „Ако искате да участвате в дадена дейност, не се колебайте да го заявите пред ръководителите си”, е нейният съвет.

На шесто място тя посочи умението да се понася конструктивната критика. „Критиката помага да се подобри работата, затова не се бойте от нея. На седмо място идва умението сами да цените постигнатото и да не се притеснявате да се гордеете с него. Не всеки може да е лидер, но всеки заслужава да открие в какво е най-добър”, заключи Йотова.

Десислава Михайлова от Progress (бившата Telerik) сподели, че е вдъхновена от опита си като технически комуникатор. „А това вдъхновение ме води отвъд рутината на ежедневната работа. Благодарна съм, че работя тази професия, защото тя е невероятна!”, каза с усмивка Десислава.

Неформалната среща на техническите комуникатори събра тази седмица в София специалисти от водещи софтуерни компании

Неформалната среща на техническите комуникатори събра тази седмица в София специалисти от водещи софтуерни компании

Образованието в различни сфери може да е от полза за изграждане на успешна кариера в сферата на техническите комуникации, смята Екатерина Михайлова от SAP Labs Bulgaria. Тя разказа как след езиковата гимназия завършва с отличие висшето образование по математика, а след това учи и Java, за да добие опит като разработчик. „Опитът в различните сфери е само от полза в работата ми като техническия комуникатор, защото познавам и и разбирам проблемите и на разработчиците”, сподели Михайлова.

От седем години у нас се провежда специализираната конференция за технически комуникации „Evolution of Technical Communications” (ETC), като последното събитие беше и с международно участие. Неформалната среща на техническите комуникатори тази седмица се явява своеобразно продължение на форума, който се състоя в началото на юни в София.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар