Изявени ИТ архитекти идват на ITARC в София

2doIT ITARC Sofia 2016 ще съчетае конферентна част и уъркшопи в малки групи

2doIT ITARC Sofia 2016 този месец в София ще съчетае конферентна част и уъркшопове в малки групи

Остават броени дни до най-мащабното събитие за ИТ архитектура в София – конференцията 2doIT ITARC Sofia 2016, програмата на която предизвиква все по-голям интерес, съобщиха организаторите от Асоциация на софтуерните инженери (АСИ).

Българските специалисти ще имат изключителна възможност да се срещнат с един от пионерите на „ентърпрайз” архитектурата – Джон Закман. Основателят на IASA Пол Прайс също е един от най-актуалните лектори по темата в световен мащаб. Своя опит ще споделят и топ архитекти от VMware, Progress, Microsoft, SAP и други компании с традиции в ИТ архитектурата.

2doIT ITARC Sofia 2016 ще се проведе от 24 до 27 октомври, като съчетава конферентна част (25-26 октомври) в Младежки театър Николай Бинев и уъркшопове (24 и 27 октомври) в центъра за обучения на ITCE. Пол Прайс и Джон Закман ще проведат профилирани уъркшопове в малки групи за специалисти, които вече са избрали архитектурата като професионален път и търсят друга гледна точка и ново ноу-хау.

Пол Прайс ще води уъркшоп за ITABoK

Пол Прайс ще води уъркшоп за ITABoK

В деня преди конференцията, на 24 октомври, Пол Прайс ще води уъркшоп за ITABoK – публичен архив от ресурси за ИТ архитекти, който се явява индустриален стандарт на IASA в продължение на много години. Пол ще предостави подробни насоки за прилагане на ITABoK в ежедневната практика и ще покаже как стандартът дава прост и практичен подход за успех в професията ИТ архитект.

Конференцията ще бъда открита от Пол Прайс на 25 октомври. Той ще говори за основите при изграждане на професионален стандарт в работата и ще даде практически насоки за успеха на един архитектурен проект. По думите на Пол, сесията по време на 2doIT ITARC Sofia 2016 се явява подробно ръководство за това как да направите своя екип два пъти по-успешен и да постигнете незабавни резултати.

Лекцията на Пол се фокусира и върху създаването на модел за ангажираност – каква е ролята на архитектурния екип и как той взаимодейства с клиентите, организацията и останалите отдели; дефиниране на факторите, които са важни за хората; и успешните практики за комуникация с бизнеса, които ще „продадат” всяка идея.

Джон Закман ще бъде лектор на уъркшоп за моделиране на корпоративни архитектури

Джон Закман ще бъде лектор на уъркшоп за моделиране на корпоративни архитектури

Участниците в събитието в София първи ще чуят и лекцията на Пол Прайс за „Развиваща се архитектура”, която разглежда предизвикателствата и решенията за изграждане на архитектура в Agile проекти.

Сесиите на  Джон Закман обобщават опита, натрупан в професията ИТ архитект за последните 50 години и винаги са повод за размисъл и генериране на нови идеи. По време на събитието в София той ще говори за ентърпрайз архитектурата като основа за развитието на съвременното общество.

Чавдар Байков, архитект развитие в SAP Labs България, ще говори за една от най-актуалните теми напоследък – облачно-базираните SaaS приложения и възможността на потребителите да ги адаптират, за да отговарят на нуждите им. Ержан Гавалжи, старши софтуерен архитект в Progress, ще представи NativeScript – как е създаден, каква е нуждата от него и как успешно да го приложим в работата си. Тихомир Игнатов, ИТ архитект в Microsoft, ще разкаже какво е да си ИТ архитект, защо това не е кариерно ниво, а съвсем отделна професия, какви са изискванията на тази професия и нужните качества, за да я упражнява човек.

Наташа Маносопулу, технически директор за услугите на Microsoft в региона Централна и Източна Европа, ще представи тема, която е колкото актуална, толкова и любопитна: Изкуственият интелект – от научната фантастика до ежедневната ни реалност. Георги Пенков, системен архитект в Plan-Vision, ще обобщи различни подходи и техники при бизнес интеграция, а Игор Стоянов, директор инженеринг/CMBU – клауд платформа за автоматизация във VMWare, ще се фокусира върху това какви са най-използваните микроуслуги, предизвикателствата и минималната необходима функционалност, която една такава платформа трябва да осигури, както и върху визията за развитието й.

В последния ден на 2doIT ITARC Sofia 2016, на 27 октомври, Джон Закман ще бъде лектор на уъркшопа „The Zachman Framework – Solving General Management Problems”, по време на който чрез интерактивни упражнения участниците ще могат да разиграят начини на моделиране на корпоративни архитектури. Регистрацията за събитията е отворена до 21 октомври на сайта http://2doit.co/itarc/.