Apple вървяла по стъпките на Nokia

Тим Кук е на път да повтори грешката на Nokia, подценявайки смартфоните с голям екран

Тим Кук е на път да повтори грешката на Nokia, подценявайки смартфоните с голям екран

Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, заяви по-рано тази седмица, че компанията няма да прави компромис с пускането на смартфони с голям диагонал на екрана. Анализатор от BGR.com веднага направи аналогия с позицията на ръководството на Nokia от 2007 година, когато тогавашният лидер на пазара за телефони считаше, че тенденцията към по-големи дисплеи не го касае и приходите му няма да пострадат.

По-късно обаче излезе първият iPhone с 3,5-инчов екран, а след него се появиха подобни устройства и от други производители, вкл. LG и Samsung. В същото време Nokia подчертаваше негативните страни на големите екрани и се опитваше да убеди с маркетингови похвати какви устройства трябва да купуват потребителите. Освен това, проучванията показваха, че потребителите предпочитат мобилни телефони с неголеми екрани.

Шест години по-късно Тим Кук излезе с аналогична на Nokia позиция, заявявайки, че големите екрани консумират повече енергия, качеството на картината не е това, което трябва да бъде, има трудности с адаптирането на програмите и известни неудобства за потребителите.

Може би духът на Оли-Пека Каласвуо (CEO-то на Nokia през 2007 г.) се е пренесъл през времето и пространството до Тим Кук, коментира BGR.com. Изданието обаче вярва, че шефът на Apple все пак ще прояви мъдрост и ще се включи в надпреварата, пускайки смартфон с голям екран.

Коментари по темата: „Apple вървяла по стъпките на Nokia”

добавете коментар...

  1. БМ

    Точно такива коментари като вашите объркват този човек. Аз също преди време казвах, че не е нужен по-голям дисплей, докато на хванах в ръцете си един 4,7″. Сега съм с такъв, въпреки че преди време твърдях, че не бих си купил такъв 😉
    Трябва да гледат пазара, а не собствените си предпочитания менаджерите.

  2. mhm

    Аз също не бих си взел по-голям телефон от 4 инча, но това не значи, че други хора няма да си вземат, хора всякакви. Този смешен господин е решил какво трябва на хората и какво е правилно:) то като цяло позицията на епъл е такава – диктуват на зомбитата какво и как да ползват, кога да ходят до тоалетна и така нататък…

  3. Драгомир

    Nokia не я провали Оли-Пека Каласвуо, а сегашното й СЕО. Ориентацията към Microsoft беше ключова грешка. Такава, подобно на която направиха Yahoo, но както изглежда новото СЕО на Yahoo може да оправи нещата.

  4. Гласуващ

    Има 10 инчови и 7 инчови таблети за ползване с 2 ръце.
    Не са удобни да си ги лепиш на ухото и да говориш.

    За ползване с 1 ръка 4 инча са повече от достатъчни.
    А който държи да си носи телевизор в джоба – вече ги има и по 60 инча …

Коментар