Ветеранът Debian навърши 21 години

Функционална и стабилна, Debian служи като основа на десетки платформи с отворен код

Функционална и стабилна, Debian служи като основа на десетки отворени платформи

Linix дистрибуцията Debian навършва тези дни 21 години, с което се позиционира като една от най-старите операционни системи с отворен код.

Мнозина не подозират колко популярна всъщност е Debian. Макар че не е най-дружелюбната отворена платформа, Debian е достатъчно функционална и стабилна, за да се използва като база за редица други проекти.

Всеки е чувал за Ubuntu, но малцина знаят, че най-популярната Linux дистрибуция стъпва именно на Debian. Нашумялата напоследък SteamOS на Valve също се базира на Debian. На практика, съществуват десетки операционни системи, които се основават на 21-годишната Debian.

Разработчиците на системата поднесоха добри новини на потребителите тази година. Сред най-интересните от тях е новата LTS политика, възприета от проекта. В момента се работи по осигуряване на 6-годишна поддръжка на Debian Wheezy, която вероятно ще важи и за очакваното ново издание Jessie.

Коментари по темата: „Ветеранът Debian навърши 21 години”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Емко, много як трол си да знаеш. Не става дума да няма GUI, а да има съвсем друго GUI.

  2. Емко

    “В момента Ubuntu притежава GUI, което е много, ама много спорно дали е хубаво или лошо.”

    Едва ли щеше да е популярна, ако нямаше GUI. А от Убунту май в това се целят.

  3. бацето

    Да ни е жива и здрава дистрибуцията и за много години!

  4. Драгомир

    shogo трябва да дадеш пример и дистрибуция с лоши качества. Или ти си говориш по принцип като фен, който освен Ubuntu друго не е пипвал.
    А и я кажи кога за пръв път ползва Ubuntu??? Аз говоря за тогава. В момента Ubuntu притежава GUI, което е много, ама много спорно дали е хубаво или лошо.

  5. shogo

    ubuntu e s perfektni ka4estva

  6. Драгомир

    Това за Ubuntu си е добре известно. Ubuntu се популяризира, защото раздаваше безплатни CD-та. Не толкова заради качествата си.

Коментар