Русия разширява ИТ обмена с Китай

Пълният информационен суверенитет на Русия е напълно възможен, смята Николай Никифоров

Пълният информационен суверенитет на Русия е напълно възможен, смята Николай Никифоров (снимка: Twitter)

Русия се договори с Китай за разширяване на ИТ обмена между двете страни. Федерацията ще внася сървъри, системи за съхранение на данни и други ИТ продукти от Китай, а от своя страна – ще изнася софтуер. 

Партньорството е договорено на среща с китайския министър на промишлеността и информационните технологии, съобщи в Twitter министърът на съобщенията и масовите комуникации Николай Никифоров.

В допълнение, Никифоров посочва, че Китай и Русия последователно настояват за прозрачен модел на управление на критичните ресурси от инфраструктурата на глобалната мрежа.

По-рано министърът обяви намерението на правителството в близките пет-осем години да обезпечи пълен суверeнитет на Русия в ИТ сферата, което включва разработка на софтуер. По неговите думи, пълният информационен суверeнитет на страната е напълно възможен.

Николай Никифоров обяви споразумение с Китай за разширяване на обмена на ИТ продукти и софтуер

Николай Никифоров обяви споразумение с Китай за разширяване на обмена на ИТ продукти и софтуер

„Нашата страна винаги се е славела със своите програмисти. У нас работят световноизвестни ИТ компании като Яндекс, Mail.ru и други. Подготвяме комплекс от мерки, така че стъпка по стъпка да развием цял отрасъл за софтуер, който замества импорта”, каза Никифоров.

Според министъра, на Русия ще са необходими около 1 милион програмисти, които могат да изпълнят тази мащабна задача за период от няколко години. В момента страната разполага с около 350 хиляди висококвалифицирани ИТ специалисти, но Министерството на съобщенията си е поставило за задача да промени сериозно този показател в близко бъдеще.

Коментари по темата: „Русия разширява ИТ обмена с Китай”

добавете коментар...

  1. :o)

    Малко ме учудва руски министър да дава отчет какво са постигнали на преговори с Китай
    и то в някаква социална мрежа, ноооо както и да е 🙂

    Явно братушките нямат търпение да се издървят как ще сложат ракетни двигатели
    на Запорожците (ЗАЗ) и ще станат най-бързите коли казано по-друг начин за компютрите 😀

  2. Пешомир

    Нали се правиха на много големи и много велики тези руски мутряги, че щели всичко сами да си правят и софтуер и дори хардуер и уж собствени процесори???

  3. fofu

    …. съобщи в Twitter министърът на съобщенията и масовите комуникации Николай Никифоров. Малко нелепо звучи някак. Не беше ли по-редно да си разработя някоя тяхна “Песня на птица” и там да си го съобщават.

    Тъй като и двете страни въобще не с борят за лидерска роля в азиатския регион съответно по никакъв начин софтура и хардуера и от двете страни въобще няма да бъде бъкан с шпионски вратички подвратички. Аз веднага ще си купя тяхна разработка, хич не се съмнавайте.

  4. Иван

    Ето откъде — от Китай ще взимат готов Linux и open souce + китайски хардуер.

Коментар