MegaChat – „убиецът” на Skype заработи

Услугата MegaChat  комбинира чат през браузъра и облачно хранилище с безплатни 50GB

Услугата MegaChat комбинира чат през браузъра и облачно хранилище с безплатни 50GB

Нова услуга, лансирана от прочутия Ким Дотком (основател на Megaupload), може да детронира популярния Skype. Вече работи бета версия на MegaChat, която за разлика от приложението на Microsoft се ползва през браузъра и не подлежи на контрол от американските спецслужби, уверява доставчикът.

MegaChat оперира от Нова Зеландия – самият уеб адрес на услугата е с разширението на тази страна – mega.nz. Проектът комбинира облачно хранилище и чат, като при създаването на акаунт потребителите получават безплатно 50GB в облака за съхранение и споделяне на файлове. Добра новина също така е, че Mega има интерфейс на различни езици, вкл. български.

Услугата се пуска поетапно. Сегашната бета версия предлага видеочат, а на по-късен етап ще бъдат добавени текстов чат и видеоконференции, обещава Дотком в Twitter. Според тестове, извършени от TechCrunch.com, качеството на видеото и аудиото на отстъпва на Skype.

Обменът на файлове също е безпроблемен. Могат да се споделят както отделни файлове, така и цели папки. MegaChat използва за тази цел технология User Controlled Encryption (UCE) – потребителят получава ключ и трябва да го изпрати на други хора, които искат да свалят неговите файлове.

Едно от важните предимства на MegaChat е, че не е необходимо инсталиране на софтуер. Услугата работи изцяло в браузъра, като за Chrome и Firefox са налични разширения. Сигурността също е на високо ниво, за което свидетелства и готовността на Ким Дотком да възнагради всеки, който открие уязвимост.

Коментари по темата: „MegaChat – „убиецът” на Skype заработи”

добавете коментар...

  1. bobo

    още 50Gb безплатно, не че ще качвам нещо лично, ама да има.

  2. Dark Avenger

    Skype сработва много по добре при лош интернет за разлика от Viber

  3. :)

    Добра алтернатива , най-важното е че не се финансира и следи от шпионските служби.

    За съжаление по тази причина, никога няма да стане популярно, защото никога няма да стигне милиардите долари наливани във феСбук, майкрософт и гугъл от шпионските служби на америка, съответно рекламата и внедряването на последните няма база за сравнение с малкия разработчик от нова зеландия.

  4. Бай Танас на кюшето

    А някой спомня ли си днес за ICQ или PALTALK?

  5. Кирил Костов

    MegaUpload, а не Megaupod – грешно сте го написали.

  6. Миташки

    ами то и Вайбъра излезе като конкуренция, но аз лично не виждам какво повече предлага от Скайп. Това нещо MegaChat също едва ли ще се домогне до позициите на Скайп. Има се предвид, че всичките ви познати с които трябва да се прехвърлят на новото, което става бавно. В Скайп само ме дразн, че станаха притежание на Майкрософт, а те обикновено само скапват нещата. Нещо което може да е просто и да работи много добре го правят тежко и недъгаво.

  7. suncare

    Не се заяждам, но все пак хората са го написали в кавички. Интересно е, трябва да има конкуренция все пак за да може ние потребителите да получаваме най-доброто.

  8. мишо

    чак пък убиец на скайпа, не се ли изхвърляте малко

  9. Станислав

    Ще се пробва задължително

Коментар