ИТ секторът търси специалисти с технически знания и меки умения

Все повече ИТ компании се стремят да привлекат и задържат женския талант
(снимка: CC0 Public Domain)

Есента бележи началото на активния сезон в бизнеса и раздвижване на трудовия пазар. Експерти в HR сферата посочиха пет умения като най-важни при наемането на хора в ИТ сектора.

Технически знания и умения, критично мислене, комуникационни умения, екипна работа, готовност да учат и да се адаптират – това са петте най-важни умения, които се търсят от кандидатите за работа в ИТ, коментира Кристина Стоенчева, технически акаунт мениджър в MiNDS.

Водещото умение, което се проверява при наемане в ИТ сектора, е техническата подготовка на кандидата, допълни Пенка Зяпкова, старши технически специалист по подбор на персонал в HR компанията.

“За конкретната ИТ позиция е важно владеенето на конкретни технологии и инструменти, определен програмен език, фреймуърк. На следващо място бих сложила проблемното и аналитично мислене. Важни са и комуникативните и „меки“ умения на човека – да може да комуникира ефективно както с технически, така и с нетехнически лица. Умения за работа в екип. Желание за учене поради голямата динамика в развитието на технологиите. Свободно владеене на английски език!”, изброи Зяпкова.

Същевременно AI навлиза все повече при наемането в ИТ сектора, защото спестява време и подобрява прецизността при скрининга на кандидати, разказа Стоенчева.

“AI може да сканира CV-та и да анализира профили въз основа на конкретни критерии. Освен това има компании, които провеждат видео интервюта с AI анализ. При обучението AI може да идентифицира индивидуалните нужди на служителите от обучение въз основа на техните умения, както и области за подобрение”, каза тя.

AI може да помогне за намаляване на човешките предразсъдъци в наемането, т.e. той прилага обективни критерии за оценка, допълни Зяпкова.

Що се отнася до важността на образованието, все повече ИТ компании предпочитат кандидати с диплома и релевантно образование и главната причина за това е нивото на ангажираност, необходимо за неговото завършване. Освен това академичното обучение дава солидна теоретична основа и задълбочено разбиране на концепциите в програмирането, алгоритмите и компютърните науки, посочи Стоенчева.

Макар че висшето техническо образование е високо ценено в голяма част от ИТ компаниите у нас, неговата важност може да варира в зависимост от конкретната позиция и компания, коментира Зяпкова.

“За по-джуниър ролите, например, е важно кандидатът да има висше техническо образование, защото за подобни роли се търсят базови знания и умения, които се изучават именно в университетите. За по-високите позиции акцент се поставя върху професионалния опит и практическите умения и знания на кандидата”, каза Зяпкова.

Променя се и ролята и значението на фрийланс специалистите. По думите на Стоенчева, броят на фрийланс специалистите в ИТ сектора нараства, поради нуждата от гъвкавост и специализация. Компаниите ги търсят за изпълнението на специфични проекти, което им позволява да наемат експерти без дългосрочни ангажименти и високи разходи.

“В България фрийланс специалистите имат възможност да работят за международни клиенти, което им дава по-голяма възможност за намиране на проекти. Плюс е, че при фрийланс работата може да се изпълнява изцяло дистанционно, което допълнително увеличава интереса от страна към фрийлансинга”, допълни Зяпкова.

HR специалистите коментираха и приноса на меките умения в ИТ сферата. Те помагат за ефективно разрешаване на проблемите и изграждане на успешни професионални отношения, което от своя страна води до по-висока продуктивност и успешно завършени проекти, смята Стоенчева.

Колкото и да е добър в технически аспект един специалист, ако не притежава добри „меки” умения, то той не би бил подходящ кадър за ИТ компаниите, категорична е Зяпкова. Фирмите все повече търсят специалисти, които не само притежават технически знания, но и умеят да взаимодействат и сътрудничат ефективно, посочи тя.

Въпреки че ИТ секторът е традиционно доминиран от мъже, все повече компании се стремят да привлекат и задържат женския талант, осъзнавайки ползите от това. “Жените често внасят по-различни подходи към решаването на проблеми, техният опит и способности спомагат за по-добър баланс между техническите и меките умения в екипа, което е особено важно в бързо променящата се среда на ИТ сектора”, каза Стоенчева.

България може да се похвали с по-голям процент заети жени в ИТ сектора в сравнение с други страни, изтъкна Зяпкова. “Това е много позитивна тенденция, защото присъствието на повече жени може да помогне за промяна на културата в ИТ сектора, като например да се насърчава по-голяма приемственост, както и да се намират по-иновативни и ефективни решения на проблемите”, заключи тя.

Коментари по темата: „ИТ секторът търси специалисти с технически знания и меки умения”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    За меки умения трябват меки китки …

  2. Парагьоз

    Само меки умения и ги клатиш останалите и са издигаш, почти не бачкаш, кинти бол. Ако не са издигаш нещо бъркаш, а само захлебваш което е малко, а алчноста краси човека.

Коментар