500 часа годишно на човек пести дистанционната работа

Много софтуерни и ИТ компании по света позволяват почасова работа от вкъщи при определени условия и за ограничено време, като не робуват на стриктното спазване на стандартните работни часове от девет до шест. Дистанционната форма на работа обаче е огромен скок, който малка част от фирмите са готови да предприемат все още, защото предполага една нова организация на работата, крие различни предизвикателства и изисква да имаш пълно доверие в екипа си.

„Най-важното при дистанционния екип е подборът на хора. Те трябва да са не само много добри специалисти в това, което правят, но и отговорни и самоинициативни личности, които не спират да се състезават със себе си, и на които може да се довериш напълно“, коментира Симона Харизанова, съосновател на Weemss – български разработчик на софтуер за продажба на билети и управление на конкурси, една от малкото фирми, осмелили се да преминат към изцяло дистанционна форма на работа.

Това решение не е взето спонтанно, а добре премислено и тествано, споделят от компанията. „Преди да се решим на тази стъпка, вече имахме опит с няколко членове от екипа, които работеха от чужбина. Видяхме, че се получава и действахме. Вече над година и половина работим по този начин и мога смело да твърдя, че това е едно от най-добрите решения, които сме вземали. Екипът ни е по-продуктивен и по-щастлив!“, разказва Ованес Ованесян, съосновател на Weemss.

Разбира се, тази форма на работа носи със себе си и предизвикателства. Голяма част от тях обаче се решават със софтуери и инструменти, създадени точно с тази цел, като Slack, Asana и други.„Фактът, че има все повече и повече такива платформи е показателен, че сме избрали правилната посока“, допълва Ованесян.

Това, което прави дистанционната форма на работа толкова иновативна е, че тя се фокусира изцяло върху резултатите. Работата не се измерва с часове, а с продуктивност и постижения. Сред безспорните й плюсове са спестяването на време от пътуване до работното място и обратно, намаляването на стреса за служителя, постигането на по-добър баланс между професионален и личен живот и други.

Ето и резултатите в цифрово изражение (по данни на  Weemss):

  • 500 часа годишно на човек, спестени от пътуване до работното място и обратно;
  • над 30 000 лв. годишно, спестени от фирмени разходи (наем на офис, консумативи и др.);
  • 30% повишаване на продуктивността на екипа;
  • над 800 лв. годишно на човек от екипа, спестени от транспортни разходи;
  • около 1000 кг емисии CO2  на човек годишно, спестени на околната среда (на база използване на личен автомобил);
  • 20 календарни дни (или 60 работни дни) годишно на човек повече свободно време
    безброй спестени нерви;

„Модерно е да се говори за баланс между личния и професионалния живот. Но идеята да ставаш сутрин рано, да отиваш в офиса, където да прекараш 8-10 часа на ден, а след това ти останат само 2-3 часа за личен живот, не ни се вписваше в представата за щастлив професионален и личен живот. Запитахме сме: „Защо трябва да има разделение между работа и личен живот? Няма ли как да слеем двете в едно, наречено просто „щастлив живот“? Оказа се, че има как и ние го направихме!“, споделя Симона Харизанова.

Времето, което всеки член от екипа спестява от път, обедни почивки и куп разсейващи фактори, сега влага в това да е по-продуктивен в работата си и в занимания, които го правят по-здрав и по-щастлив. „Признайте, че джогингът рано сутрин е доста по-добър и енергизиращ старт на деня от пътуване един час в задръствания до работното място“, казва Симона.

Изцяло дистанционната форма на работа все още е новост, приемана с немалка доза скептицизъм от част от бизнеса. Има обаче все повече примери за водещи софтуерни компании по света, които я избират още от самото си основаване и продължават да държат на нея и да я изтъкват като тяхно основно предимство – така се работи например в WordPress, Buffer и Zapier.

„Искрено вярвам, че начинът, по който работим в момента, ще бъде нещо нормално след няколко години. Със сигурност има предизвикателства, с които се сблъскваме и за които все още се налага да измисляме решения. Но е забавно и е огромна привилегия да сме част от този иновативен експеримент и да споделяме наученото“, споделя Джоел Гаскойн, съосновател на Buffer.

Дали дистанционната форма на работа няма да се окаже част от решението на основните проблеми на големите градове днес като задръстванията, замърсяването на въздуха, пренаселването и високите нива на стрес? Само бъдещето ще покаже.

Коментари по темата: „500 часа годишно на човек пести дистанционната работа”

добавете коментар...

  1. ха

    Те топлата вода са я измислили, но без студена такава да не вземат да се сварят нещо…

  2. Anonymous

    Браво измисли ли са топлата вода.

  3. Rose

    Вече 2г работя дистанционно. Много съм доволна. Компютърът е единственото, което ми дадоха. Заплатата ми е с 20% по висока именно заради оптимизираните разходи на дружеството. Ако си все пак човек, който държи на реалната колективност – не е за тебе! Поздрави,Р

Коментар