Днешните студенти ще сменят често професията си

През следващите 40 години днешните студенти все по-често ще трябва да сменят професията си и да се учат в много по-голяма степен през целия си живот, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев при откриване на новата учебна година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Сама по себе си дипломата ще има по-малка стойност на билет за реализация, в много по-голяма степен пазарът ще търси уменията, отколкото придобитата образователна квалификация. Въпреки това висшето образование ще е все по-важно, защото ще помогне на младите хора да се усъвършенстват и развият, каза още министърът, цитиран от сайта на МОН.

В идните десетилетия хармоничното общество ще изисква да съчетаем изчислителната мощ на машините с отговорността, ценностите, социално-емоционалните и гражданските умения и разбирането за човека от самия човек. Именно това е предизвикателството и пред системата на висшето образование, посочи Вълчев.

Откриване на учебната година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (снимка: МОН)

Според него, преподавателите във висшите училища са изправени пред голямо предизвикателство – един от парадоксите е, че колкото повече източници на информация има, толкова лекторът е в по-малка степен посредник между знанията и студента.

От друга страна, преподавателят ще е все по-необходим заради това, че може да разбере студента, да го провокира да мисли, да интерпретира, да го накара по ефективен начин да допълни своите знания.

Обществото ни разчита и на тези, които ще учат програмиране и информационни технологии, за да преминем ефективно през процеса на дигитални трансформации, който предстои, и на хуманитаристите – да съхраним българското, да утвърдим националната идентичност и преди всичко да се съхраним като хора, добави министър Вълчев.

Днешните инвестиции в качествено образование започват с подготовката на преподаватели. Ако имаме добри преподаватели и учители, ще имаме добри специалисти във всички професии, подчерта министърът, като призова академичните ръководства да инвестират в млади преподаватели.

Има една професия, която няма да изчезне в бъдеще и от нея ще има все по-голяма нужда – учителската, заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването на академичната година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Коментари по темата: „Днешните студенти ще сменят често професията си”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Смяна на професията е това, което очаква на по – късен етап поне 90% от ИТ специалистите. Процеса вече се наблюдава. Много от тях стават хюман ресурси, банкови или финансови служители, административни кадри и т.н. Няма 50 годишен ИТ. На последък вече рядко мога да видя и 35 годишен и винаги когато видя такъв е шеф екип или отдел. Всички останали са по – млади.

  2. ...

    Вече на никакви глупости не се изненадвам – дебил до дебила.

    Ще си сменяли били професията?! Примерно, завършва програмист, но се реализира като лекар …

    Две неща ми правят много неприятно впечатление:

    1. Всички програмисти щели били да стават.

    От електроинженери, строителни иженери, инженер-химици и всякакви други иженерни специалности вече няма да има нужда? Най-вероятно и от лекари няма нужда?

    2. Говорят нек’ви грандомански глупости как едва ли не всеки може да стане програмист. Все едно като направиш един уеб сайт, и вече си цар на информатиката – deep learning, block-chain, криптография – всичко това го владееш до съвършенство …

    Едно време се знаеше, че информатиката е една от най-трудните дисциплини.

    През годините се убедих напълно, че това е 100% вярно. 99% от колегите ми, т.нар. програмисти и “девелъпъри” са най-обикновени кодерчета, при това доста некадърни.

    Но, индустрията тръгна на идеята, че качеството няма значение, че UI/UX са да направиш 3 бутона хубавки, а хардуерните ресурси са едва ли не безкрайни.

    Има едни много забавни статии “ако сградите се строяха както се прави софтуер” и подобни – истина е.

    Повечето софтуер е пълен боклук, а повечето програмисти са абсолютни некадърници, на които не бих поверил и прекопаването на картофите, щото всички ще умрем от глад.

  3. babun

    Демек – още скорост, докато всички изтрещим! И закъде сме се разбързали?

  4. Blah

    Мда, всеобщата тенденция да се подценява нуждата от фундаментални дисциплини и да се произвеждат максимално бързо “работници” проличава доста във въпросната статия. 🙁

    После даваш на бачкаторите кирка (напр. JS) и те почват да лапат мухи…

  5. абв

    Няма да имате лекари

Коментар