Руско устройство зарежда безжично смартфони от 2 метра

В бъдеще смартфоните ще могат да се зареждат безжично от разстояние до 2 метра
(снимка: CC0 Public Domain)

Безжичното зареждане на смартфони става все по-разпространено, но в момента технологията има едно неудобство – мобилната джаджа трябва да се намира в непосредствена близост до зареждащото устройство. Иновативна руска разработка е на път да преодолее това ограничение.

Новото безжично зарядно може да зарежда смартфони и таблети, без да се налага на потребителя да ги изважда от чантата или джоба си – достатъчно е да влезе в обхвата на зарядното, който е с диаметър 4 метра, т.е. да се намира на разстояние 2 метра от него.

Проектът се нарича Wipot и се реализира като част от студентската платформа за иновации на Тюменския индустриален университет, съобщи Известия. В момента разработчиците са готови с прототип и тестването продължава. Те планират да създадат индустриален образец на устройството след две години.

Авторът на проекта Михаил Комаров разказва: „В основата на съвременните устройства [за безжично зареждане] е заложен принципът на предаване на електричество чрез магнитна индукция – от една бобина, монтирана на платформа за зареждане, до втора бобина, която се намира вътре в смартфона. Освен това ние разширихме областта на ефективна работа, използвайки явлението магнитен резонанс, коeто възниква между честотите на тези бобини”.

Разработчиците са постигнали обхват от 2 метра на безжичното зареждане чрез оптимизиране на дебелината на бобината (броя намотки), правилен подбор на честотите за влизане и излизане от резонанс и подобрения в някои други характеристики.

По думите на Комаров, ефективността на устройството не отстъпва, но и не превъзхожда тази на аналогични други устройства за безжично зареждане – в случая КПД е достигнал 30%.

Зареждането може да става у дома, като потребителите си закупят устройството от магазина, а също така и на обществени места – в специална зона за зареждане на мобилни устройства с диаметър 4 метра.

Разработчиците уверяват, че технологията е безопасна и няма вредно въздействие върху хората. Новото зарядно работи в същия честотен диапазон, който използват съвременните мобилни телефони. В същото време пренасяната енергия е достатъчна за зареждане на смартфони, безжични слушалки, часовници и IoT устройства.

Коментари по темата: „Руско устройство зарежда безжично смартфони от 2 метра”

добавете коментар...

  1. Човек

    От време на време трябва да се припомня на ръсещите злоба срещу руснаците ( вероятно срещу пари, няма как иначе човек да такъв злобар), че Русия е едва 140 мил. страна, при това периодично нападана от Запад ( с оръжия не можаха да я сломят, опитите продължават иначе — долни удари отвсякъде, дажи и в спорта.. брекзита Лидъл Хард не признава друга стратегия освен “стратегия на непреките действия”. И напук на Запада, тази едва 140 милионна страна е една от най-добрите в науката, космоса, атомната енергетика, сега напредва и в електронните технологии…. Ето какво направихме, давайки им българската азбука, преди 1000 години.
    Злобарчетата сравняват и мерят Руснаците с милиард и 200 милионен Китай или обединените 450 милонна Европа и 350 миионни САЩ. При това, колониалния Запад все още владее почти целия свят и гепи, новоколониално, каквото си иска — “доброволно” или с други, насилствени средства..
    Това е злобарчета…. Злобейте си… Е, и….
    Лошите мисли, в т.ч. злобата, удрят Защитните сили (имунната система) на човека. Сега ще ви трябва много — ДОБРУВАЙТЕ !!

  2. :o)

    На водка ли работи това или на смелена ушанка? 🙂

  3. Stanislav

    https://technews.bg/article-82855.html
    Що си толкова просто момче

  4. ;;

    Проблемът със зареждането от дистанция е изключително прост:

    Колкото по-голяма е енергията, която се пренася, толкова по-опасно е влиянието върху хора, животни и растения.

    Затова всякакви излъчени сигнали се контролират по мощност.

    Напоследък има разработки, които използват резонанс и наслагване на честоти – няколко излъчвателя излъчват N пъти по-слаб сигнал, разместени във времето, така че всичките N сигнала стигат абсолютно едновременно до мястото, където е устройството, което се зарежда. Така сигналът (т.е. енергията) се натрупва.

    Такива прототипи бяха показани преди 2-3 години, а производителите на смартфони – Apple, Samsung – бяха много заинтригувани.

    Засега, обаче, няма нищо.

    Относно ядрените батерии – има, ползват се в спътници.

    Първата представена батерия е от 1913г от Хенри Мозли.

    Има доста типове според начина на действие – радиоизотопни с термо-електрическа двойка, термофотоволтаици, генератори с директно зареждане, бетаволтаици, алфаволтаици, бутални електро-механични …

    Избор има, но за крайните потребители тези батерии са безобразно скъпи.

  5. Gladiator

    Ядрена батерия може да съществува само в празната ти глава.

  6. Станислав

    Само в бъдеще време се говори, какво стана с тази ядрена батерия от преди 5 години ?

Коментар