Xiaоmi създаде технология за дистанционно зареждане

Mi Air Charge e способна на 5W зареждане на едно устройство в радиус от няколко метра
(снимка: Xiaomi)

Изцяло нов метод за дистанционно безжично зареждане на смартфони представи китайската компания Xiaomi. Технологията Mi Air Charge обещава да остави в миналото кабелите и стандартното безжично зареждане.

Mi Air Charge Technology позволява на потребителите да зареждат своите електронни устройства дистанционно, без кабели или стойки за безжично зареждане. Това, според Xiaomi, е „нова ера на истинско безжично зареждане”.

Технологията за дистанционно зареждане на Xiaomi се базира на позиционирането в пространството и предаването на енергия. Компанията е разработила предавател с вградени петфазни интерферентни антени, които могат точно да открият местоположението на смартфона. Фазовият контролен модул е съставен от 144 антени и предава милиметрови вълни директно към телефона чрез технология за генериране на лъчи (beamforming).

От гледна точка на смартфона, Xiaomi е разработила миниатюрна антенна решетка с вградена „насочваща антена” и „приемаща антенна решетка”. Насочващата антена излъчва информация за местоположението, при това с ниска консумация на енергия. Приемащата антена, съставена от 14 антени, преобразува сигнала на милиметровите вълни, излъчвани от Mi Air Charging устройството, в електрическа енергия чрез токоизправителна верига. Така доскоро смятаното за научно-фантастично зареждане вече реалност.

Mi Air Charge се базира на позициониране в пространството и предаване на енергия
(снимка: Xiaomi)

Към момента технологията e способна на 5W зареждане от разстояние за едно устройство в радиус от няколко метра. Mi Air Charge може да зарежда и няколко устройства едновременно (при условие, че всяко устройство поддържа 5 вата), а наличието на физически препятствия не повлиява на ефективността на зареждане, твърдят от Xiaomi.

В близко бъдеще пространствено-изолираната технология за зареждане ще може да работи и със смарт часовници, гривни и други носими устройства. Скоро всички устройства в хола, включително високоговорители, настолни лампи и други малки смарт домашни уреди, ще бъдат изработени по дизайн за безжично захранване, което ще допринесе за елиминиране на кабелите, казват от компанията.

Коментари по темата: „Xiaоmi създаде технология за дистанционно зареждане”

добавете коментар...

  1. Е. Я.

    Китайците са “разработили” технология която е открита през 19 в. от Никола Тесла, но за жалост е неефективна или просто нещо липсва в пъзела. Без проблем човек с базови знания в електрониката може да си направи и предавателя, и приемника, но както се е установило до момента не е ефективно на повече от 2 метра.

  2. хахах

    Сложете фотоволтаик под панела и никакво зареждане няма да е необходимо.постои на светло 2 часа и е готов, ама тогава няма да има нужда от зарядни и ще намал3е печалбата!

  3. Симо

    Проектът ХААРП, е нещо такова, там антените са големички, честотата е десетки пъти по ниска, но ако беше прекалено неефективно нямаше да го направят, според мен идеята е осъществима но това е опасно за хората,
    Хубаво е че търсят нови решения, но май вече само китайците, а те са неспособни на изобретения, за копиране и производство им трябваха 30г да се научат, че нови неща ще правят, това е абсурдно, ако ги оставим сами без нови технологии след 30г пак евтини машинки ще правят, много насериозно се взеха, с тоя измислен вирус и многото пари натрупани от ментета, объркаха целия свят. жабата да си знае гьола, само санкции за тях, всички технологии са им крадени, Китай трябва да слезе надолу иначе ще разкажат играта на света, лошото е че превзеха щатите…

  4. (c:

    Според специалисти в областта, този уред има под 1% ефективност.

    При идеално разположен телефон, устройството ще консумира минимум 500W за да достави 5W.

    При телефон завъртян под по-голям ъгъл, въобще няма и да зарежда.

    Изводът е, че освен да се облъчват яко, потребителите няма да могат да си зареждат телефоните по показания в рекламата начин.

  5. Симо

    Тва е като модерните радари с фазирана антенна решетка, ако телефона е в ръка лъча ще мине и ще има вредни ефекти на ръцете при тези милиметрови вълни и това обезмисля технологията, кво като се зарежда от безжично зарядно когато не е в ръцете… китайците не са новатори, нови неща не могат сами, и проблема е в консервативното им образование
    5G е вредно щото хората докато карат коли ще гледат и видео а не пътя

  6. Фофу

    Ако някой има мозък ще бъде против ето тези из_ци, а не срещу 5Г. Защото тук плътноста на електромагнитното поле е хиляди пъти по-голяма от тази на мобилните.

    И освен маркетингови приказки, някой трябва да започне да търси лебораторни резултати за излъчена мощност и приета мощност …

Коментар