Подводен робот спасява давещи се плувци в басейни

Манекенът не се изплъзна от закрепващия механизъм, докато не бъде изваден на повърхността
(снимка: S.Thomas / Wasserwacht Halle)

Прототип на робот, предназначен да спасява давещи се хора в басейните, е проектиран от екип инженери от германския Институт за оптика, системни технологии и експлоатация на изображения „Фраунхофер”. В своя проект те са работили в сътрудничество с колеги от Wasserrettungsdienst Halle e.V. – водноспасителната служба за германския град Хале.

Съгласно плановете, роботът ще прекарва по-голямата част от времето си, седейки в подводна докинг станция, разположена на дъното на басейна. Докато е там, неговите камери наблюдават моделите на движение и местоположението на плувците.

Компютърна система, базирана на изкуствен интелект, анализира тези движения. Ако тя открие, че някой от хората показва признаци на удавяне, ще изпрати местоположението на давещия се на робота.

Това, което следва, е роботът да отплува и да отиде при давещия се, използвайки бордови камери за визуално намиране на човека. След това той трябва да се издигне изпод човек, изкарвайки го на повърхността на нещо като носилка.

В случаите, когато плувецът не реагира, закопчаващ механизъм ще задържа тялото върху робота, предпазвайки го от изплъзване, поясняват специалистите от екипа на Фраунхофер.

Водният робот транспортира манекена до брега по най-краткия път
(снимка: Fraunhofer IOSB-AST)

Роботът може да бъде използван и в езера. В този случай камерите би трябвало да бъдат монтирани на балони или въздушни дронове. Освен това, тъй като водата не би била толкова чиста, колкото тази в басейна, роботът ще разчита на акустични сензори, вместо на бордови камери, за намиране на плуващите.

При тестове, проведени в езерото Хюфайзензее при Хале, роботът успешно е намерил манекен с тегло 80 кг, потопен на дълбочина 3 метра. Впоследствие роботът го е закрепил отгоре, изплувайки на повърхността, и транспортирал манекена на 40 м разстояние до спасителния екип на брега – всичко това за около две минути.

Коментар