Глобалният недостиг на чипове криминализира пазара

Фабриките за чипове не смогват в момента да се справят с нарасналото търсене от пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният недостиг на чипове създава идеалната среда за навлизане на фалшиви компютърни компоненти, най-вече полупроводници, на пазара, предупредиха индустриалните анализатори.

От маски за лице до дезинфектант за ръце – почти всички продукти, които са търсени през последните няколко месеца, се сдобиват с фалшиви свои двойници. Ето защо не е изненадващо, че експертите от технологичния свят гледат на нарастващия глобален недостиг на чипове с известна тревога.

Търсенето надхвърля предлагането. Единствено въпрос на време е пазарът да бъде залят от полупроводници, които почти минават за автентични, но в действителност са нелегални продукти и могат да представляват огромни рискове за безопасността, включително за здравето.

От началото на кризата с Covid-19 производителите на електронни устройства са под натиска на безпрецедентно търсене от страна на потребителите. Компаниите и частните лица се втурнаха да купуват компютри, лаптопи, смартфони, таблети и игрови конзоли. Производителите изведнъж се оказаха в нужда от огромни количества чипове – онези малки компоненти, които съставляват „мозъка” на повечето електроника.

В повечето случаи чиповете се произвеждат от специализирани компании с фабрики, най-често в Азия. Понастоящем фабриките не смогват да произвеждат чипове достатъчно бързо, за да се справят с нарастването на търсенето. Това доведе до глобален недостиг. В момента той вече засяга повечето индустрии, които зависят от електронните компоненти, като се започне от производството на домакински уреди като микровълни печки и хладилници и се стигне до автомобилния сектор.

С ускорената дигитализация на всичко около нас изглежда, че търсенето няма да се успокои скоро. Анализаторската компания Gartner изчислява, че недостигът на полупроводници ще продължи до 2022 г. Тя предупреди производителите на оборудване, че поръчките за чипове могат да се изпълняват с до 12 месеца закъснение през следващите месеци.

За много компании това означава търсене на алтернативи или спиране на производствените линии. С други думи, сегашното време отваря златна възможност за фалшификаторите и измамниците на електронни компоненти.

Когато бизнесите са принудени да купуват чипове бързо, пред лицето на потенциално спиране на целия бизнес, те може неволно да „свалят гарда”, казва Диганта Дас, изследовател в сферата на фалшивата електроника в Центъра за усъвършенстван инженеринг, цитиран от ZDNet.

Като част от изследването си Дас системно проучва базите данни за отчитане на фалшиви продукти. И макар да е твърде рано да се забележи скок, той е уверен, че броят на съобщенията ще започне да расте през следващите шест месеца. Предстои компаниите да започнат да осъзнават, че са им продадени фалшиви части.

Проблемът, разбира се, е малко вероятно да засегне технологичните гиганти, чиято зависимост от полупроводници е такава, че те са изградили здрави вериги за доставки и обикновено купуват компоненти само директно от производителите на чипове.

По-скоро изложени на риск са производителите с малък обем, при които веригата на доставки на полупроводници е по-слабо утвърдена. Ала сред тях може да има компании от сектори, които са особено важни – като отбраната, здравеопазването и дори автомобилостроенето.

Обикновено тези по-малки компании използват услугите на дистрибутори. В някои случаи дистрибуторите имат сключени договори за покупка директно от производителите на чипове (т. нар. франчайзингови дистрибутори); друг път са независими дистрибутори, които купуват и продават компоненти от различни места, включително от производители на оборудване, които имат излишен запас. И в двата случая дистрибуторите имат централна роля във веригата за доставка на полупроводници.

Когато купуват компоненти от дистрибутори, компаниите трябва да внимават особено, за да се уверят, че купуват законни компоненти – особено когато си имат работа с независими дистрибутори, които купуват и продават компоненти на онлайн отворени пазари. В тези случаи частите могат да сменят собствениците си по различно време. Така може да е трудно да се проследят произходът и идентификационните данни на оригиналния продавач.

Повечето компании са разбрали, че е необходимо повишено внимание при покупка от дистрибутори, според Дас. Основа за безопасната търговия са проверката на данните на компанията, която продава компоненти, и извършването на задълбочени тестове на частите, след като бъдат получени. Но това означава да се отделят седмица, понякога и две, само за да се направи надлежна проверка. Някои фирми не могат да си позволят да отделят толкова много време в настоящия контекст.

„Ако създадете впечатление за недостиг, ако прескочите процедурите си за проверка на доставчика… това увеличава шансовете ви да получите фалшиви части”, казва Дас. А фалшификаторите, както във всяка друга сфера, са професионалисти в надушването на всяка добра възможност.

Днес сме едва в началото на цяла вълна от фалшиви полупроводници, тръгващи на пазара, смята Стив Калабрия, основател на независимия дистрибутор PC Components, част от индустриална група, известна като „Независими дистрибутори на електроника” (IDEA). Тя се стреми да създаде стандарти и сертификати, за да осигури ниво на качество за дистрибуторите, които не са франчайзингови.

„Мисля, че сме на прага на основен проблем тук. Световният недостиг отвори вратата за престъпниците, желаещи да се възползват от пазара на електронни компоненти, и виждам известни признаци, че това вече започва да се случва”, казва Калабрия. „Виждаме компании, които никога не са били оценявани от никоя друга компания в бранша, показващи значителни количества части, които са в недостиг. Но това звучи твърде добре, за да е истина”.

Продължаващият недостиг на чипове е идеален терен за привличане на производителите на оборудване, които отчаяно търсят алтернативни начини да се доберат до компоненти, казва Калабрия. И всъщност не би било за първи път прекъсванията на веригата за доставка на електронни компоненти да задействат вълна от фалшиви продукти.

През 2011 г. например земетресение и цунами удари Япония, която е един от ключовите производители на електролитни кондензатори, използвани за захранване на някои медицински устройства. Оттогава, според проучванията, с удължаването на сроковете за изпълнение на доставките производителите бяха подложени на натиск за бързо доставяне на части и започнаха да купуват от дистрибутори на трети страни. Не след дълго фалшивите продукти бяха проникнали във веригата за доставки.

„Можем да сме сигурни, че това ще се повтори, но този път за всички компоненти, а не само за кондензаторите”, предупреждава Калабрия.

Рисковете от използването на фалшиви чипове, дори и несъзнателно, не трябва да се подценяват. Обикновено измамниците използват един от двата метода за създаване на фалшиви продукти: могат да ги клонират, изграждайки ги изцяло от нулата по начин, наподобяващ това, което е станало често срещано в индустрията; или те могат да рециклират компоненти от отпадъци от електроника, да изтрият старите маркировки, да почистят частта и да я опаковат, за да изглежда нова за потенциалните купувачи.

И в двата случая крайният продукт може да отговаря на основните стандарти за качество, но няма да е преминал през нито един от тестовите процеси или критерии за надеждност, в които автентичните производители на чипове инвестират време и пари. Компонентът може да се развали след известно време или при определени условия – и това може да означава големи проблеми за компаниите, които са го закупили, да произвеждат своите продукти.

За Майкъл Пехт, професор по машиностроене в Университета на Мериленд и основател на CALCE, няма съмнение, че през следващата година някои фирми ще купуват фалшиви части в резултат на настоящия недостиг. „Не мисля, че изобщо има информираност в индустрията”, казва Пехт.

„Компаниите мислят много за спазването на графиците си, но не и за проблема с фалшификатите. Особено съм загрижен за медицинската и военната индустрия, както и за всякакъв бизнес, свързан с безопасността – дори автомобилен, до известна степен”, предупреди професорът.

Коментар