Е-отпадъците липсват в дневния ред на COP26

Повторното използване на е-отпадъците материализира принципа на кръговата икономика
(снимка: CC0 Public Domain)

Международният консорциум за чистота на данните (IDSC) призова президента на COP26 Алок Шарма да включи темата за електронните отпадъци в дневния ред на Срещата на върха за климата. Консорциумът определи изключването на проблема „пропусната възможност за насърчаване на… кръговата икономика”.

Според Глобалния мониторинг на електронните отпадъци на ООН (ООН) 2020, електронните отпадъци са най-бързо растящият поток битови отпадъци в света с рекордните 53,6 милиона тона, генерирани само през 2019 г. Прогнозата е, че до 2030 г. глобалните електронни отпадъци ще се трупа с по 74 тона годишно.

Икономически най-силните страни са и най-големите генератори на е-отпадъци, сочат различните статистически данни, отбелязва Computerweekly. Отсъствието на този проблем от важната глобална дискусия относно климата е голям пропуск, смятат от консорциума. Страните, представени на срещата на върха, имат потенциала да създадат правилните политики и стимули за справяне с е-отпадъците, вместо да ги пренебрегват, смята организацията.

Повторната употреба и извличането на ценните материали от е-отпадъците са решаващи за опазването на природата, тъй като материализират принципа на кръговата икономика. Това е особено важно във времената на преход към възобновяеми източници и намаляването на емисиите на CO2 в глобален мащаб.

„Внедряването на устойчиви модели, които се справят с електронните отпадъци, може да бъде направено в близко бъдеще и трябва да се обмисли сериозно”, настоява IDSC.

Коментар