По-бърз интернет = по-малко гражданска активност

Времето онлайн започва да „измества” други форми на гражданска ангажираност
(снимка: CC0 Public Domain)

По-бързият достъп до интернет значително отслабва гражданската активност, сочи ново проучване, проведено във Великобритания. То установи, че участието в политически партии, профсъюзи, активистки кампании и доброволчески инициативи намалява с нарастването на скоростта на интернет.

Желанието за участие в доброволчески начинания спада с повече от 10%, когато хората живеят по-близо до местните телекомуникационни центрове и съответно се радват на по-бърз достъп до мрежата, според проучването, на което се позовава The Guardian. Участието в политически партии бележи спад с 19% за всеки 1,8 км увеличаване на близост до комуникационен център. За щастие, наличието на бърз интернет не оказва значително влияние върху взаимодействията със семейството и приятелите, сочи още изследването.

Проучването е проведено от екип академици от Университета в Кардиф и Университета Сапиенца в Рим. То показва, че по-високите скорости на връзка може да са намалили гражданската ангажираност сред близо 450 000 души. Данните разкриват, че с нарастването на скоростта на интернет между 2005 и 2018 г. времето онлайн „измества” други форми на гражданска ангажираност.

Други проучвания показват, че ангажираността в социалните медии е засилила други видове гражданска ангажираност, например подпомагане на организирането на протести и подхранване на интереса към политиката, „дори ако това не се проявява по традиционните начини за участие”.

Резултатът от проучването е стряскащ и не е ясно дали би могъл да бъде потвърден от подобни проучвания в други страни. Изследователите обаче намират известна логика в изводите от изследването си. Според тях, обяснението може да е свързано с т.нар. информационни „балони” или „мехури”, които ограничават достъпа на всеки човек до противоположни гледни точки и по този начин насърчават поляризацията.

Новото проучване, публикувано в Journal of Public Economics, се базира на информация от официалния комуникационния регулатор в страната Ofcom за местоположението на локалните интернет кабелни централи, които през разглеждания период са били ключов фактор за скоростта на пренос на данни. Информацията е съпоставена с официални данни от проучвания сред домакинствата относно тяхната ангажираност със социални организации.

Най-голямо въздействие е отчетено върху участието на политическите партии. Изменението, свързано с участие в синдикати, е далеч по-малко – там има намаление с едва 3,6%.

Ефектът върху доброволчеството при организации, които предоставят социални грижи и работят за подобряване на околната среда, както и скаутските организации, е значително по-слаб – намалението се измерва в 7,8%. Този вид организации са определени от социолозите като внушаващи „навици за сътрудничество, солидарност и обществен дух”.

„Докато стъпването на социалния капитал [семейство и приятели] изглежда устойчиво на влиянието на технологичните промени, развитието на социалния капитал [политика, доброволчество, профсъюзи] се оказва крехко и уязвимо към натиска на технологиите”, заключава проучването.

„Този резултат е обезпокоителен, тъй като предполага, че напредъкът в информационните и комуникационните технологии може да подкопае съществен фактор от икономическата активност и функционирането на демократичните институции”, пишат авторите на доклада.

Новината се разглежда като тревожна от гледна точка на политическите партии и техните активности. Спадът на интереса към политическия живот може да означава, че хората стават по-малко възприемчиви към политическите послания или по-неспособни да интерпретират политическите феномени, да разбират „сложността на управлението на обществените дела”, казват авторите на проучването.

Коментари по темата: „По-бърз интернет = по-малко гражданска активност”

добавете коментар...

  1. Обикновен човек

    Колкото повече чете човек и затвърждава подозренията си, че всички партии са за парлама – полицитците си правят каквото искат и използват избирателите си само за собственото си преизбиране.
    Който лае най-силно, най е “огладнял” за сладка службица.

    А обикновенния човек иска само да живее спокойно, да го оставят да се занимава с това, което ми е интересно, да е добро смейството му и да се радва с приятелите си. ‘ич не го е ‘еня за политици и мръканията им. Отдавна е разблал, че всичко е за заблуда, за да ги избере следващия път.

Коментар