Екс-модератори на TikTok съдят фирмата за „стрес”

Модераторите в онлайн платформи като TikTok търпят тежки психологически травми
(снимка: CC0 Public Domain)

Двама бивши модератори на TikTok заведоха съдебен иск срещу компанията-майка на платформата – Bytedance. Ищците Ашли Велес и Рис Йънг са работили за платформата миналата година и, според тях, за да изпълняват ролята си, са били принудени да гледат „много актове на екстремно и нагледно насилие”, включително убийства, зверство, некрофилия.

Двамата обвиняват TikTok в небрежност и нарушаване на трудовото законодателство в Калифорния – щата, където са базирани дейностите на платформата в САЩ, съобщи Engadget.

Подобни оплаквания от модератори в социални медии не са новост. Винаги досега обаче TikTok е възприемана като приятна и „весела” социална мрежа за кратки забавни видеоклипове. Оказва се, че за да е така, модераторите трябва да филтрират колосално количество съдържание с отвращаващи и шокиращи кадри.

Потърпевшите модератори казват, че са били натоварени със задачата да гледат часове смущаващи кадри, обичайно през повечето време от техните 12-часови смени. По-късно и двамата са ходили на консултации при психолози, за да се отърсят от кошмара от видяното. За тези консултации те са платили от собствения си джоб.

Делото обвинява TikTok, че налага високи „стандарти за производителност” на модераторите, което ги принуждава да гледат големи обеми смущаващо съдържание без прекъсване.

„Налагаше се да гледаме и много графична порнография. Гледахме голи непълнолетни деца всеки ден”, казва Велес. „Виждах как хора биват застрелвани в главата. Едно видео на пребито дете ме накара да плача два часа”.

Модераторите на Facebook и други платформи и по-рано са говорили за тежките психологически последици от работата си. Служителите твърдят, че по правило имат съвсем кратък срок, обикновено само секунди, за да определят дали даден видеоклип нарушава правилата на платформата.

Дейността на модераторите често бива наричана „най-лошата работа в света на технологиите” и работниците редовно страдат от депресия, тревожни разстройства и дори мисли за самоубийство.

Наблюдателите на процесите в социалните медии припомнят, че в споразумение от 2020 година Facebook плати над 52 милиона долара на група бивши модератори, развили Посттравматично стресово разстройство (ПТСР) от работата си.

Коментар