Обмислят строеж на 170-километров небостъргач в саудитската пустиня

Мега-небостъргачът “Линията” ще е дълъг 170 километра и висок 500 метра (графика: Teneo Strategy LLC за Neom Company)

Властите на Саудитска Арабия разкриха план за чудовищен архитектурен проект, наречен „Линията“. Става въпрос за небостъргач с дължина 170 километра, който ще служи като дом на приблизително 9 милиона души. С две думи – мегаполис насред пустинята.

Като оставим настрана всички опасения относно осъществимостта на идеята, „Линията“ е част от по-големия проект Neom и ще бъде разположен в северозападна Саудитска Арабия, близо до Червено море. Няма информация кой е отговорен за дизайна, но Dezeen посочва студио Morphosis, което е известно с амбициозни и привличащи вниманието проекти.

Сградата ще достигне обща височина от 500 метра, което е почти колкото най-високия небостъргач в САЩ, и ще бъде широка само 200 метра. Ще има огледално покритие – странен избор на фона на пустинята и горещото слънце, но идеята е, че по този начин гигантът евентуално ще се слее, визуално, със заобикалящата го среда (макар че може би това е загубена кауза).

Междувременно огромното му вътрешно оформление ще включва паркове, училища и много, много домове, един връз друг. „Линията в крайна сметка ще побере 9 милиона жители и ще бъде построена върху 34 квадратни километра. Това е нечувано в сравнение с други градове с подобен капацитет“, се казва в прессъобщение.

„Това от своя страна ще намали отпечатъка върху инфраструктурата и ще създаде невиждана досега ефективност в градските функции. Неговият идеален климат през цялата година ще гарантира, че жителите могат да се наслаждават на заобикалящата природа, когато се разхождат“, гласи още официалният анонс.

И още: „Линията предлага нов подход към градския дизайн: идеята за наслояване на градските функции вертикално, като същевременно се дава възможност на хората да се движат безпроблемно в три измерения (нагоре, надолу или напречно), за да имат достъп до тях”.

Тази концепция е наричана „урбанизъм с нулева гравитация“. За разлика от обикновените високи сгради, тя наслоява обществени паркове и пешеходни зони, училища, домове и места за работа, така че „човек да може да се движи без усилие, за да достигне всички ежедневно необходими съоръжения в рамките на пет минути“.

Мега-небостъргачът “Линията” насред саудитската пустиня ще има 9 милиона обитатели (графика: Teneo Strategy LLC за Neom Company)

В технологично отношение подобен мега-проект също ще е чудовищно предизвикателство. И сега е добре известно, че без наличните технологии за поддръжка съвременните небостъргачи биха се разпаднали за няколко месеца. Гигантската сграда ще трябва да разчита на колосално системи за климатизация, добив и филтрация на вода, безотказни асансьори и др.

Авторите казват, че небостъргачът ще се захранва от 100% възобновяема енергия. Бихме предположили, че това означава слънчеви панели, като се има предвид изобилието от слънчева светлина в района, въпреки че източникът на възобновяема енергия всъщност не е уточнен на този етап.

„Линията“ беше представена от Н. Пр. Престолонаследника принц Мохамед бин Салман и не е обявена дата на старт на строителството или очаквана дата на завършване. Това означава, че финансиране лесно ще се намери – въпросът е в жизнеспособността на подобен проект.

Наистина, предвид размера на сложността на начинанието, би било повече от честно да сме малко скептични относно неговото реализиране.

Коментари по темата: „Обмислят строеж на 170-километров небостъргач в саудитската пустиня”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Това са глупостите на арабите.

  2. Фофу

    “много домове, един връз друг”

    Вярно е била тегава сутрин без кафе.

  3. Tanton

    Звучи ми като дълъг затвор.

  4. Anonymous

    небостъргач е, само дето е по-дълъг
    щом е високо 500 метра над земята, е небостъргач

  5. Омни

    Ненормалници, “Линията” е концепция за 170-километров град, не небостъргач. То бива сутрин без кафето, бива, ама…

Коментар