Разходите за облачни внедрявания скочили с 25%

Годишните разходи за облачна инфраструктура за 2022 г. ще достигнат над 88,1 милиарда долара, очаква IDC (снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за изчислителна техника и инфраструктура за нуждите на облачни внедрявания са нараснали с близо 25% на годишна база през третото тримесечие на 2022 г., достигайки 23,9 милиарда долара, според нов доклад на IDC.

Разходите за друга, не-облачна инфраструктура също са отбелязали силен годишен ръст от 16,5% за третата четвърт. Този сегмент от пазара сега достига 16,8 милиарда долара. Все пак облачният бизнес определено има предимство от гледна точка на растежа.

„Пазарът продължава да се облагодетелства от силното търсене и натрупаните проекти, съчетани с подобряващата се верига за доставки за инфраструктурни проекти“, коментира IDC данните от доклада.

Анализаторите разделят облачния пазар на два сегмента. Единият касае т.нар. споделени облачни услуги: облачни услуги, които обикновено са достъпни за различни предприятия и потребители и са предназначени за широкия пазар, а не за конкретна ниша. Вторият включва специализираната облачна инфраструктура, която поддържа облачни услуги, споделяни в рамките на конкретно предприятие с ограничения за достъп. Тези системи се контролират от предприятието.

Разходите за специализирана облачна инфраструктура са нараснали с 25,3% през третото тримесечие на 2022 г. до 7,1 милиарда долара. В рамките на този сегмент 45,2% от внедряванията са вътрешни (on-premise), уточнява IDC.

През Q3’2023 доставчиците на услуги като група (включително на облачни услуги, на цифрови услуги, на комуникационни услуги и на управляеми услуги) са инвестирали около 23,9 милиарда долара за изчислителна инфраструктура и инфраструктура за съхранение. Това е с 22,5% повече от предходната година.

IDC очаква годишните разходи за облачна инфраструктура за цялата 2022 г. да отбележат ръст от 19,6%. В стойностно изражение това ще означава пазарът да достигне обем от 88,1 милиарда долара.

При доставчиците на услуги IDC очаква разходите за облачни системи за цялата година да възлязат общо на 87,8 милиарда долара за цялата 2022 г. Това ще значи ръст от 17,5% спрямо предходната година. На регионален принцип Близкият изток и Африка, САЩ и Западна Европа се радват на най-голям растеж, допълва анализаторската фирма.

Коментар