СУ и частни компании създават високотехнологичен клъстер

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обеща подобна координация между бизнеса и университети да се случи и на други места

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обеща подобна координация между бизнес и университети да се случи и на други места в страната

Договор за Обединение „Високотехнологичен клъстер София“ подписаха днес Софийският университет и десет български компании. С него се поставя началото на действащ клъстер в индустриален парк Божурище.

Настъпило е време за взаимодействие между науката и бизнеса, посочи ректорът на университета проф. Иван Илчев. Предложението за подобно партньорство идва именно от СУ “Св. Климент Охридски”, съобщи университетският сайт.

Участниците в клъстера ще работят съвместно за изграждане и управление на високотехнологични лаборатории в индустриален парк „Божурище“.

„Зона Божурище” е създадена изцяло от СУ и десет български компании. Помощта на държавата се изразява в това „единствено да премахва пречките” пред осъществяването на инициативата, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

„Вече може да се говори не само за чужди, но и за български инвестиции в развитието на научния потенциал и в произвеждането на нови продукти”, каза Василев, като обеща такава координация да се случи и на други места – между бизнеса и местни университети.

Българските фирми, участващи в клъстера, са „иновативни, сами са се създавали и доказвали“, каза Кирил Петков от „Верита“ – една от компаниите в проекта.

Сред участниците има фирма за лазерна техника, работеща изцяло за износ, производители на медицински уреди за операция на рак, фирма за усилватели, надминаваща с качеството си редица чуждестранни производители, както и фирма за роботи с изцяло български дизайн.

В клъстъра ще могат да работят не малко студенти по стажантските програми, които се предвиждат, съобщи кметът на община Божурище Аспарух Аспарухов.

Фирмите, подписали договора, са „Неона“ ООД, „Арк Метрология“ ООД, „Иновас“ ООД, „Амет“ ООД, „Ацом“ ООД, „Волаком“ АД, „Милара“ ООД, „Гига Електроникс“ ЕООД и „Верита“ЕООД, Оптикс“ АД.

Обединението ще споделя ресурси, оборудване, знания и добри практики за контрол върху качеството на продуктите и услугите. Целта е създаване на конкурентни условия за развитие на високите технологии.

Коментари по темата: „СУ и частни компании създават високотехнологичен клъстер”

добавете коментар...

  1. Митев

    Дай боже повече такива начинания и дано са успешни!

Коментар