HTML5 превзема мобилните устройства

Вграждането на HTML5 в средата на операционната система ще насърчи разработчиците да ползват технологията

Вграждането на HTML5 в средата на операционната система ще насърчи разработчиците да ползват технологията

Към края на 2013 година броят на мобилните устройства с поддръжка на HTML5 ще превиши  1,4 милиарда, съобщи анализаторската компания ABI Research.

Това ще бъде ръст от 87% спрямо миналата година и огромен потенциал за разработчиците на приложения за смартфони и таблети, се казва в анализа.

Независимите разработчици и големите софтуерни компании обаче предпочитат да създават т.нар. „нейтив” софтуер. Това са програми с платформено-ориентиран код, ползващ ресурсите на централния процесор на устройства под управление на конкретна операционна система. С други думи, нейтив софтуерът е написан за определена платформа или дори за определено устройство.

Според ABI Research, навлизането на HTML5 в мобилните устройства се дължи основно на разработчиците, които използват кросплатформени средства за създаване на софтуер. Тези приложения обаче отстъпват по бързодействие на нейтив програмите.

Ситуацията може да се промени с внедряването на HTML5 в средата на операционната система. На първо място, това може да се случи в мобилни платформи като Firefox OS, Sailfish, Tizen и Ubuntu, които тепърва ще търсят мястото си на пазара. Поддръжката на HTML5 на хардуерно ниво също ще допринесе за популяризиране на технологията, заключава ABI Research.

Коментари по темата: „HTML5 превзема мобилните устройства”

добавете коментар...

  1. 4rm

    Супер е да има общ и отворен уеб-език със същите възможности като флаш, но
    лобито на Холувуд се опитва още отрано да оказва натиск на WWW консорциума за да интегрира DRM фунционалности в HTML5. Ако успеят едва ли ще се спрат дотам и накрая ще съсипят този и прекрасен проект с разни тъпи ограничения. Подпишете се против ако искате:
    “http://www.defectivebydesign.org/no-drm-in-html5”

Коментар