Очертава се остър недостиг на ИТ кадри в ЕС

Търсенето на ИТ специалисти в ЕС изпреварва значително предлагането, сочи доклад на Европейската комисия

Търсенето на ИТ специалисти в ЕС изпреварва значително предлагането, сочи доклад на Европейската комисия

Недостигът на квалифицирани ИТ специалисти може да доведе до това, че през 2015 г. в Европейския съюз да останат незаети 900 000 работни места.

Броят на позициите в ИТ сферата расте със 100 000 годишно, сочи нов доклад на Европейската комисия, свързан с реализация на стратегията за ИКТ развитие в общността.

В резултат на бурното развитие на индустрията и съпътстващия я трудов пазар търсенето на специалисти започва да изпреварва предлагането, съобщава Евростат. Най-често с недостиг на квалифицирани кадри се сблъскват ИТ компаниите в Исландия, Люксембург, Австрия и Швеция.

Образователната система вече не се справя със задачата да осигури необходимия брой квалифицирани специалисти на ИТ пазара, сочи докладът на Комисията. По данни на анализаторската компания Empirica, през 2015 г. на 900 хиляди отворени работни позиции в ЕС ще съответстват само 100 000 випускници с компютърни специалности.

Това представлява сериозна заплаха за конкурентоспособността на Европа, не само в сектора на ИКТ, но и за икономиката като цяло, като се има предвид ускорената интеграция на ИКТ в други отрасли, алармира докладът.

За да преодолее пропастта между търсене и предлагане на пазара на труда, през март тази година ЕС създаде т.нар. „велика коалиция” от работодатели в ИТ сектора, които поеха ангажимент да организират програми за повишаване на квалификацията на ИТ служителите. Европейската комисия смята, че са необходими мерки за повишаване на привлекателността на ИТ професията и подобряване на образованието в областта на естествените и технически науки, инженерството и математиката.

Великата ИТ коалиция ще работи до 2015 г. с главната задача да създаде възможности за намаляване на пропастта на пазара на труда до края на десетилетието. В момента заявки за участие в коалицията са подали 15 компании, като в скоро време към тях ще се присъединят още 10.

Cisco, например, организира онлайн обучение за 100 хиляди специалисти, които желаят да усвоят работата с интелигентни измервателни уреди. SAP вече пусна в действие Academy Cube – обучаваща онлайн платформа, която включва курсове за кандидати за работа на различни позиции. HP пък планира да пусне обучаващи курсове по технологии и бизнес, в които могат да участват милиони студенти.

Европейската комисия единствено ръководи програмата, като ще инвестира в нея скромните 1 милион евро, уточни комисар Нели Крус.

В същото време, огромният разрив между търсенето и предлагането на работа в ЕС свидетелства, че вътрешният пазар на труда в общността не функционира правилно. Европейците с неохота отиват да работят в други страни от ЕС, заради липсата на единен стандарт на образователни сертификации и големите различия в трудовите законодателства, коментира Нели Крус.

Коментари по темата: „Очертава се остър недостиг на ИТ кадри в ЕС”

добавете коментар...

  1. Saevar

    местния език се изисква предимно в страни като Германия, Франция, Испания, в Скандинавия няма такива критерии тук вси4ки говорят английски средно около 80% от скандинавското население го говори добре и нямат дублирани англо-говорящи филми на техните езици с изклю4ение за най младата аудитория като деца до 6 годишна възраст, а това 4е швабите са шувинисти като франкофоните .. си е техен проблем нека си стоят без кадри и бъдат хаквани от братятъ хамериканци…. 🙂

  2. Avatar952

    Истината е че основната пречка за свободно движение на кадри е езиковата бариера. Навсякъде искат задължително да знаеш местния език – което според мен е малоумно изискване, след като кандидатствам за работа в ИТ компания, в която 100% от персонала знае поне сносен английски и нямам допир до крайните клиенти. А местния език е ясно че рано или късно ще го науча, ама какво го бърка работодателя че ще имам трудности да си купя хляб в магазина? Където между другото поне 80% от персонала също говори английски. Значи на конкретния работодател все пак не му е чак такъв проблем незаетите позиции.

  3. Техник

    Ще продължи да има глад, като искат да говориш поне 3 европейски езика и да пишеш на 5 или повече. Големи изисквания, много отговорности и задачи за малки заплати – визирам написаното в обявите за работа, както и чуто и преживяно от интервюта за работа. Ясно е, че от всяко дърво свирка не става 🙂

  4. ;))

    Вярно 40 човека кандидатстват за една позиция. А за колко позиции е подал кандудатура един човек?

  5. Някой

    Брато в БГ ти дават стартова заплата 800 лева като програмист и искат от университета да знаеш всичко . Смешно е.

  6. Пак Някой

    Е то колко кандидата има не е критерий. И в БГ кандидатстват много хора но поне половината са абсолютно негодни за позицията (разбирай хора от други професии и с никакъв опит).

  7. Saevar

    не бих казал че в Исландия има недостиг на IT кадри, за 1 място средно кандидатстват около 40 човека,тук още 99-а година имаха отли4но интернет банкиране за потребителите а в БГ не бяха и 4ували за това … просто давам пример…..

  8. мина

    ето първоизточника на тази статия (за мен специално е много важно да се цитира от къде се получва информацията):
    http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/grand-coalition-digital-jobs-0

  9. Пак Някой

    И като почнат политиците с някакви оптимистични програми… С политика не се прави бизнес и не се привличат хора. Хора, които от продавачи или икономисти са станали “ИТ”, нищо добро не са донесли на бранша 🙂

  10. Следващият някой

    А, какво ти 8-10 часа на ден, повече, повече, колега 😉

  11. Някой

    Като има търсене а няма предлагане, се вдига цената и по този начин се вдига атрактивността на професията. След дот ком кризата желаещите да се мъчат с трудно следване и да мътят по 8-10 часа на ден пред компютъра рязко намаля.

Коментар